Στα «χνάρια» της Wall Ασία και Ευρώπη - Ισχυρές πιέσεις στα χρηματιστήρια

Στα «χνάρια» της Wall Ασία και Ευρώπη - Ισχυρές πιέσεις στα χρηματιστήρια

Στα «χνάρια» του χθεσινού μίνι κραχ της Wall Street κινούνται τα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια, διευρύνοντας το μεγαλύτερο sell-off από το Φεβρουάριο, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη ενισχύονται ενώ η περαιτέρω αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δημιουργεί αναστάτωση. 

Με απώλειες άνω του 1% κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, κοντά σε χαμηλά άνω των 20 μηνών, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 1,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017. 

Το μεγαλύτερο βάρος συγκεντρώνει ο τεχνολογικός κλάδος (-2,4%), σε συνέχεια των απωλειών που κατέγραψε ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 24 Ιουνίου του 2016!

Ο βρετανικός FTSE 100 κινείται με απώλειες 1,66%, ο DAX στη Γερμανία κινείται στο -1,15%, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί κατά 1,5%.

Σε αρνητικό έδαφος κινείται και η Ιταλία με τον FTSE MIB να σημειώνει πτώση 1,01% και τον IBEX 35 την Ισπανία να χάνει 1,21%. Στο -0,4% και ο PSI 20 της Πορτογαλίας.

Νωρίτερα, οι δείκτες στην Κίνα κατέγραψαν νέα χαμηλά, διευρύνοντας τις απώλειες που τοποθέτησαν τις μετοχές της χώρας στις χειρότερες αποδόσεις για φέτος. Ο Shanghai Composite υποχώρησε 5,2%, σημειώνοντας την ισχυρότερη πτώση από τις 25 Φεβρουαρίου του 2016, με τις απώλειές του για το σύνολο του 2018 να ανέρχονται στο 22%. 

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei έκλεισε στο -3,9% στις 22.587,50 μονάδες, με την πτώση να διαχέεται σε όλους τους κλάδους. Η SoftBank σημείωσε πτώση 5,8%, ενώ οι εξαγωγικές εταιρείες όπως η Toyota (-2,41%), η Nintendo (-3,1%) και η Sony (-4,28%) κατέγραψαν ισχυρές απώλειες. 

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έχασε 3,5%, κλείνοντας σε χαμηλό 15 μηνών, ενώ ο Taiex στην Ταϊβάν υποχώρησε 6,31%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2007. Στην Αυστραλία ο ASX 200 έκλεισε στο -2,7%, ενώ ο NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία στο -4%. Ο Kospi στην Κορέα υποχώρησε 4,44% στις 2.129,67 μονάδες, με τη Samsung να σημειώνει «βουτιά» 4,8%. Τέλος, στη Σιγκαπούρη ο STI κατέγραψε χαμηλό 20 μηνών, κλείνοντας με πτώση 2,4%. 

Λίγο μετά τη χθεσινή δραματική συνεδρίαση της Wall Street, που κατέγραψαν αρνητικά ρεκόρ που κρατούσαν πολλούς μήνες ή ακόμα και χρόνια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε το sell-off «διόρθωση», επιρρίπτοντας ευθύνες στη Fed, η οποία- όπως είπε- έχει τρελαθεί. 

«Στην πραγματικότητα, είναι μια διόρθωση που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά στ'' αλήθεια διαφωνώ με αυτό που κάνει η Fed», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν από μια προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. «Νομίζω (...) ότι η Fed κάνει λάθος. Νομίζω ότι έχει τρελαθεί», επέμεινε, αναφερόμενος στην αναγγελία της ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ο Dow Jones έχασε 831,83 μονάδες, μια επίδοση που είναι η χειρότερη εδώ και οχτώ μήνες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq απώλεσε 315,97 μονάδες καταγράφοντας τις υψηλότερες απώλειες από τις 24 Ιουνίου του 2016!

Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ράλι στα αμερικάνικα ομόλογα στις μετοχές. Η αύξηση των αποδόσεων, αυξάνει το κόστος δανεισμού των εταιρειών με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα οικονομικά τους μεγέθη και κατά συνέπεια η πορεία των μετοχών τους στα ταμπλό.

Παράλληλα, το διεθνές επενδυτικό κλίμα έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την έκθεση του ΔΝΤ που περιόρισε τις προβλέψεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ, τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το επόμενο. 

AP Photo/Richard Drew