Σκληρή μάχη στις αγορές για την τουρκική λίρα

Σκληρή μάχη στις αγορές για την τουρκική λίρα

Αντίρροπες δυνάμεις συγκρούονται στην αγορά συναλλάγματος με επίκεντρο την ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο, μετά τη χθεσινή απόφαση-σοκ της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού.

Η τάση, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ξεκάθαρα ανοδική για να ξεπεράσει πολύ σύντομα η ισοτιμία το σημαντικό ορόσημο των 8 λιρών ανά δολάριο, ωστόσο οι τουρκικές αρχές αντιστέκονται για να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη.

Αυτή την ώρα η τουρκική λίρα υποχωρεί σε ποσοστό 0,50% έναντι του δολαρίου στις 7,9765 λίρες/δολάριο και βρίσκεται μία ανάσα από το χθεσινό ιστορικό χαμηλό των 7,9797 λιρών/δολάριο.

Όπως εκτιμά η TD Securities, το κλίμα για το τουρκικό νόμισμα είναι αρνητικό και αναμένεται να επιδεινωθεί στην περίπτωση που κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές ο Τζο Μπάιντεν. «Η γενικότερη αξιολόγησή μας για την τουρκική λίρα είναι αρνητική για δύο λόγους. Πρώτον, οι τουρκικές αρχές αρνούνται ότι υπάρχει ανάγκη αύξησης των επιτοκίων και εφαρμογής μιας διαφανούς νομισματικής πολιτικής. Δεύτερον, η ισοτιμίαUSD/TRY αναμένεται να συνεχίσει να κινείται ανοδικά και θα σπάσει σύντομα το φράγμα των 8 λιρών, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού», σημειώνει.

Η TD Securities προσθέτει ότι οι αμερικανικές εκλογές αποτελούν έναν τεράστιο εξωγενή κίνδυνο για τη λίρα. «Αν κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν θα μεγαλώσει σημαντικά ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου». Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα αναγκαστεί να προχωρήσει  σε απότομη σύσφιξη της πολιτικής της για να διασώσει τη λίρα, τονίζει.

Διαβάστε ακόμα:

Απότομη κατάρρευση της τουρκικής λίρας μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας