Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην πανδημία

Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην πανδημία

Σημαντικές πιέσεις δέχονται σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να δείχνουν νευρικοί μετά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε ορισμένες χώρες της Ασίας.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει απώλειες άνω του 1,6% και κινείται στις 335,02 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους του να εμφανίζουν αρνητικά πρόσημα και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υποχωρούν περισσότερο από 3%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX χάνει 2% και βρίσκεται στις 10.603 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινείται στις 4.362 μονάδες με απώλειες 2,46%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που υποχωρεί κατά 1,15% στις 5.925 μονάδες.

Σε παρόμοιους ρυθμούς κινείται και η περιφέρεια, όπου στο Μιλάνο ο FTSE MIB βρίσκεται στις 17.313 με πτώση 1,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί κατά 0,91% και κινείται στις 6.701 μονάδες.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί πλέον παγκοσμίως από τότε που ξέσπασε η πανδημία, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τις 287 χιλιάδες. Μεγαλύτερη ανησυχία στους επενδυτές προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι ορισμένες ασιατικές χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία αλλά και η Κίνα, που είχαν προχωρήσει σε άρση μεγάλου μέρους των περιοριστικών μέτρων, καταγράφουν τις τελευταίες μέρες νέα αύξηση των περιστατικών.

Στα υπόλοιπα επενδυτικά νέα, η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Commerzbank κατέγραψε καθαρές ζημίες 295 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους με σημαντική αύξηση των προβλέψεών της και βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί άνω του 3,5%.

Ο όμιλος ταξιδιωτικών γραφείων TUI ενημέρωσε ότι προχωρά στην κατάργηση 8.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως με στόχο τον περιορισμό κόστους καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε αναστολή μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του, και ο τίτλος του υποχωρεί κατά 2,5%.

Τέλος, ο ναυτιλιακός γίγαντας Maersk εμφάνισε μεγάλη αύξηση 23% στα EBITDA του το πρώτο τρίμηνο του έτους αλλά προειδοποίησε για μεγάλη πτώση των μεταφορών λόγω την πανδημίας, με τη δική του μετοχή να χάνει επίσης 5%.