Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΚΤ

Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΚΤ

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν την Παρασκευή οι σημαντικότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, έπειτα από τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διευρύνει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 1,3 τρισ. ευρώ συνολικά και με την επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ να μειώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ενώ το θετικό κλίμα στις αγορές ενισχύθηκε και μετά τις ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ σχετικά με την ανεργία τον Μάιο.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 2,48% και διαμορφώθηκε στις 375,32 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 12.847 μονάδες με κέρδη 3,36%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 3,71% και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 5.197 μονάδες.

Αντίστοιχη εικόνα και στην Μεγάλη Βρετανία, με τον δείκτη FTSE 100 να καταγράφει κέρδη 2,25% και να κλείνει στις 6.484 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 20.187 μονάδες με άνοδο 2,82%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 έκλεισε με κέρδη 4,04% στις 7.872 μονάδες.

Στο ταμπλό, κέρδη 20% σημείωσε η μετοχή της βρετανικής Capita, ενώ άλμα 17% σημείωσε και η μετοχή της ταξιδιωτικής εταιρείας Carnival. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, μετά από 29 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον δείκτη DAX της Φρανκφούρτης, η μετοχή της Lufthansa AG θα μετακινηθεί στον δείκτη MDAX από τις 22 Ιουνίου, ενώ την θέση της θα πάρει η κατασκευαστική Deutsche Wohnen SE. 

Νωρίτερα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως το ποσοστό της ανεργίας τον Μάιο υποχώρησε στο 13,3% από το 14,7% όπου βρισκόταν στον Απρίλιο, την στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές ανέμεναν να σκαρφαλώσει στο 19,5%, γεγονός που οδήγησε σε ράλι τους δείκτες της Wall Street, καθώς πρόκειται για την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ από το 1939.

Υπενθυμίζεται, παράλληλα, πως την Πέμπτη, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την ενίσχυση του «οπλοστασίου» ρευστότητάς της κατά 600 δισ. ευρώ ακόμα, αυξάνοντας έτσι το συνολικό ύψους των κεφαλαίων για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων του νέου κορονοϊού στο ποσό «μαμούθ» των 1,35 τρισ. ευρώ. 

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ η Ευρωζώνη δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας πριν το τέλος του 2022 καθώς η ανάκαμψη του 2021 θα διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα από τη φετινή ύφεση. Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020 και θα ακολουθήσει ανάπτυξη της τάξης του 5,2% το 2021 και 3,3% το 2020.