Κρ. Λαγκάρντ: Το 2022 θα καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες της πανδημίας

Κρ. Λαγκάρντ: Το 2022 θα καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες της πανδημίας

Τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης παρουσίασε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ η Ευρωζώνη δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας πριν το τέλος του 2022 καθώς η ανάκαμψη του 2021 θα διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα από τη φετινή ύφεση.

Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020 και θα ακολουθήσει ανάπτυξη της τάξης του 5,2% το 2021 και 3,3% το 2020.

Όσο για τον πληθωρισμό, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,3% το 2020, για να ενισχυθεί στη συνέχεια στο 0,8% το 2021 και στο 1,3% το 2022. Ακόμη και σε ορίζοντα τριετίας, λοιπόν, ο πληθωρισμός δεν προβλέπεται να πλησιάσει στον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Η Κρ. Λαγκάρντ παρουσίασε τα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίτερα η ΕΚΤ, επισημαίνοντας πως η ενίσχυση του QE πανδημίας (πρόγραμμα PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ επιπλέον συνάντησε ευρεία αποδοχή εντός του Διοικητικού Συμβουλίου και θα διευκολύνει τις χρηματοδοτικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τέλος, εξέφρασε την αισιoδοξία της ότι θα βρεθεί μια θετική λύση στο ζήτημα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ, η οποία δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της Τράπεζας αλλά ούτε το δίκαιο της ΕΕ.