7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Σε κλοιό πιέσεων το Χρηματιστήριο

Σε κλοιό πιέσεων το Χρηματιστήριο

Μετά από ήδη τέσσερις διαδοχικές πτωτικές χρηματιστηριακές εβδομάδες, η αγορά δέχεται σήμερα την πρώτη της επίθεση από πωλητές που πιέζουν τον Γενικό Δείκτη στις 835 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες άνω του 3,6% ενώ οι τράπεζες υποχωρούν πάνω από 7,5% 

Η παρατήρηση εδράζεται στο γεγονός ότι όλη η πτωτικότητα του Ιουνίου-Ιουλίου οφειλόταν σε έλλειψη αγοραστικής διάθεσης, απόρροια της διστακτικότητας από τα δύο «καυτά» μέτωπα, αυτά της παρουσίας πληθωριστικού κινδύνου στις ΗΠΑ και της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Αμφότερες οι παραπάνω μεταβλητές δημιουργούν μια φυγόκεντρο δύναμη προς νέα χαμηλά, με την προεξόφληση αρνητικού σεναρίου να είναι πλέον εμφανής. Και τούτο, διότι αφενός η επιμονή σε πληθωρισμό άνω του επιτρεπόμενου θα οδηγήσει σε μεταστροφή (ή δέσμευση για μεταστροφή) της νομισματικής πολιτικής της Fed εις βάρος της αγοράς μετοχών, αφετέρου οι συνεχείς μεταλλάξεις επιβραδύνουν την "επιστροφή στην κανονικότητα".

Επιστρέφοντας στο ταμπλό μας, υφίσταται κίνδυνος προσέγγισης των 825 μονάδων. Κύριοι εκφραστές αυτής της άποψης είναι πρώτον η συμπεριφορά των περισσοτέρων δεικτοβαρών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, κ.α.) που όπως έχει παρατηρηθεί και στο live έχουν δώσει ήδη έξοδο από αγοραστικές θέσεις, δεύτερον η ύποπτη προσέγγιση της τιμής της μετοχής της Alpha Bank στην τιμή ΑΜΚ, ένα επίπεδο που συνιστά ψυχολογικό εμπόδιο στην κατάρρευση της τιμής της (και της συν αυτώ επιβάρυνσης στο ταμπλό), ενώ πρέπει να επισημανθεί και η αντίστοιχη συμπεριφορά της μετοχής της Πειραιώς.

Για τη συνέχεια, απαιτείται υπομονή, με αντιστάσεις στις 874 μονάδες. Προτιμώνται σαφέστατα επιλογές μετοχών που έχουν ήδη αποδώσει θετικά με ομαλό τρόπο όλους αυτούς τους "καλούς" μήνες με απαρχή τον Νοέμβριο του 2020, ενώ είναι κρίσιμη η μεταβλητή του χρόνου διακράτησης, ώστε να ζυγίζουμε το μέγεθος της αγοραστικής θέσης μας.

Τέλος, η εικόνα διεθνώς δεν είναι καλή σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, διότι το κλείσιμο της Παρασκευής ήταν ύποπτο. Για παράδειγμα, ο Dow30 έχασε την εβδομαδιαία του συσσώρευση λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο, με τα ΣΜΕ του να διαπραγματεύονται σήμερα χαμηλότερα. Επίσης, οι ευρωαγορές πιέζονται (Eurostoxx -1,36%, DAX 30 -1,2%, CAC 40 -1,31%).

Μακροπρόθεσμα, η εικόνα παραμένει πολύ καλή, και η παρούσα συγκυρία αφορά σε μία από τις περιπτώσεις όπου αναζητούνται "σοβαρές" διορθώσεις και αποσυμπίεση των μετοχών από "υψηλά" και "υπεραγορασμένα" επίπεδα, άρα και ευκαιρία επανατοποθετήσεων.

Επαναλαμβάνουμε ότι προτιμούμε να τοποθετούμαστε "ασφαλώς" υπέρ της τάσης όταν αυτή ανακύπτει, παρά σε τυχαία σημεία με εχθρό μας την ψυχολογία.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.