Σε αρνητικό έδαφος η Ευρώπη μετά την ανακοίνωση της BoE

Σε αρνητικό έδαφος η Ευρώπη μετά την ανακοίνωση της BoE

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά ζυγίζοντας τις πληροφορίες για την πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού, κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 100 δισ. στερλίνες.

Ειδικότερα, την αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 100 δισ. στερλίνες ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, χωρίς να κάνει καμία διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά το εύρος του επιτοκίου. Μερίδα αναλυτών περιμένει και περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της μέσα στο έτος. 

Να σημειωθεί πως, με το ξέσπασμα της πανδημίας, η Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο αναφορά από το 0,75% στο 0,1%, ενώ ανακοίνωσε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 200 δισεκατομμυρίων λιρών, ανεβάζοντας τις συνολικές αγορές ομολόγων στα 645 δισεκατομμύρια λίρες.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,6%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 1,2% και να οδηγεί τις απώλειες ενώ ο τομέας των χημικών ενισχύθηκε 0,7%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,81% στις 12.281 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,75% στις 4.958 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που ολοκλήρωσε στις 6.224 μονάδες με πτώση 0,47%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 7.390 μονάδες με απώλειες 1,18%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,51% στις 19.485 μονάδες.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει εστιαστεί τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τις ΗΠΑ, υπό το φόβο «αναζωπύρωσης» της πανδημίας, με ό,τι αρνητικές συνέπειες θα συνεπάγεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες, άλλωστε, μία από τις μεγαλύτερες πολιτείες των ΗΠΑ, το Τέξας, είδε ραγδαία αύξηση 11% στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται μέσα σε μια ημέρα, στους 2.793 από τους 2.518 που είχαν καταγραφεί την Τρίτη.