7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές

Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές

Με αρνητικά πρόσημα στην πλειοψηφία τους και μικρές διακυμάνσεις κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, ενώ επιπλέον επιφυλάξεις έχει φέρει η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο κυρίως λόγω της ινδικής μετάλλαξης.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,21% και κινείται στις 441.53 μονάδες, με πίεση από τον κλάδο των ταξιδιών και αναψυχής που χάνει 0,7%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, με απώλειες διαπραγματεύεται ο γερμανικός DAX που σημειώνει πτώση 0,1% κινούμενος στις 15.404 μονάδες, την ώρα που ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,16% και κινείται στις 6.367 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που υποχωρεί 0,38% στις 7.016 μονάδες.

Αντίθετα, καλύτερη εικόνα δείχνει η περιφέρεια, όπου στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,15% και κινείται στις 9.159 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κερδίζει 0,25% στις 24.826 μονάδες.

Η προσοχή των επενδυτών το τελευταίο διάστημα είναι στραμμένη στην πορεία του πληθωρισμού παγκοσμίως, καθώς στις ΗΠΑ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,2% σε ετήσια βάση, γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα για το αν η Fed θα αναγκαστεί να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική.

Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας καθώς ανοίγουν εκ νέου οι οικονομίες.  Συγκεκριμένα, η Βρετανία προχωρά σε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων σήμερα, με το άνοιγμα παμπ, εστιατορίων, μουσείων και κινηματογράφων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε από τους πολίτες να κινηθούν επιφυλακτικά κατά το άνοιγμα των καταστημάτων, προειδοποιώντας ότι η διασπορά της ινδικής μετάλλαξη του COVID θα μπορούσε να καθυστερήσει την άρση των μέτρων.

Σε εταιρικό επίπεδο, ο τίτλος της Ryanair ενισχύεται άνω του 1,5%, καθώς παρόλο που η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές ρεκόρ ύψους 815 εκατ. ευρώ στο σύνολο του προηγούμενου έτους, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει.

Τέλος, το bitcoin υποχώρησε την τελευταία ημέρα έως και τα 42.241,44 δολάρια, αφότου ο διευθύνων σύμβουλος της Telsa Έλον Μασκ άφησε να εννοηθεί μέσω twitter ότι η εταιρεία πούλησε ή ενδέχεται να πουλήσει την υπόλοιπη συμμετοχή της στο κρυπτονόμισμα.