Πτωτικά για 6η διαδοχική ημέρα το Χρηματιστήριο

Πτωτικά για 6η διαδοχική ημέρα το Χρηματιστήριο

Πτωτικά για 6η συνεχή συνεδρίαση κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαιώνοντας την ανασφάλεια αλλά και την κόπωση, έχοντας μάλιστα «αποκοπεί» μερικώς από το διεθνές κλίμα, με το Γενικό Δείκτη να κινείται προς το όριο των 630 μονάδων, εν μέσω νέων πιέσεων σε blue chips του FTSE 25 αλλά και στις τράπεζες.

Μολονότι σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες κάνουν προσπάθεια αντίδρασης, το Χ.Α. συνεχίζει να «κρεμά» προς τη γνώριμη περιοχή άμυνας των 630 μονάδων, έχοντας απώλειες στις πέντε προηγούμενες συνεδριάσεις σε ποσοστό 3,80% για το Γ.Δ., 3,94% για τον FTSE 25 και 9,16% για τις τράπεζες.

Σήμερα ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 632 μονάδες με πτώση 0,65%, έχοντας χαμηλό ημέρας στο ξεκίνημα στις 631,17 μονάδες (-0,89%). Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.531 μονάδες με πτώση 0,58%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στις 342 μονάδες με νέες απώλειες 1,19%. 

Στο αρνητικό κλίμα ασφαλώς συμβάλει η νέα περίπτωση μεγάλης κρίσης σε εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία, όπως συμβαίνει με την Intralot που από χθες μπήκε σε καθεστώς επιτήρησης λόγω αρνητικών ίδιων κεφαλαίων, με τον τίτλο «κλειδωμένο» στο limit down δύο ημέρες τώρα. 

Χθες η μετοχή έκλεισε στο -19,85% με ανεκτέλεστο πάνω από 351.000 τεμάχια, ενώ σήμερα υποχωρεί εκ νέου κατά 19,72% έχοντας πέσει στα 0,0875 ευρώ, με όγκο 70.000 τεμάχια, ενώ υπάρχει ανεκτέλεστο προς πώληση 812.000 τεμάχια!

Κατά τα λοιπά, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 13 εκατ. ευρώ κινούμενη σε ελαφρώς καλύτερο τέμπο έναντι προηγούμενων ημερών, ενώ θυμίζουμε πως Τετάρτη και Πέμπτη, μετά από δώδεκα και πλέον συνεδριάσεις όπου είχε παραμείνει κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε στα 56 εκατ. ευρώ.

Και πάλι όμως ο τζίρος αυτός δεν είναι ικανός να αλλάξει επίπεδο την αγορά, στην οποία δεν εισρέουν νέα κεφάλαια, οπότε ανακυκλώνονται τα ίδια, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια εικόνα στασιμότητας. Μόνο ένας τζίρος 70-80 εκατ. ευρώ μπορεί να βοηθήσει την αγορά να «ξεκολλήσει» από τη γνώριμη διαδρομή όλων των τελευταίων εβδομάδων, με χαμηλό στις 630 μονάδες και υψηλό στις 680 μονάδες.

Ένας από τους λόγους που υπάρχει συρρίκνωση της διαθέσιμης ρευστότητας ασφαλώς είναι η έκδοση των δύο μεγάλων ομολόγων από τις ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development που συνολικά θα «σηκώσουν» από την αγορά 820 εκατ. ευρώ, κάτι που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχει ξαναγίνει.

Σε κάθε περίπτωση η κόπωση είναι εμφανής, ενώ τα μηνύματα από την πορεία του τουρισμού δεν είναι ενθαρρυντικά, κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω αρνητική ανάγνωση των εξελίξεων.

Σήμερα, στο ταμπλό του FTSE 25 ήπια θετικά κινούνται μόνο οι Jumbo, Coca Cola HBC, ΟΤΕ, Σαράντης και ΟΛΠ, ενώ πιέσεις άνω του 1% δέχονται οι Alpha Bank, Motor Oil, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, Fourlis, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Πειραιώς.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο πτωτικό πενθήμερο, η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί κατά 14,50%, η Εθνική χάνει 9,68%, η Alpha Bank στο -9,96% και η Eurobank είναι στο -5,90%. 

Στον Mid Cap, η πλειονότητα των μετοχών κινείται επίσης πτωτικά, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι Attica Bank, Intrakat, Intracom Holdings, Ικτίνος, Πλαστικά Θράκης, Ευρωπαϊκή Πίστη, Quest Συμμετοχών, Autohellas και Cenergy Holdings. Στο σύνολο της αγοράς, 61 μετοχές υποχωρούν έναντι μόλις 22 που ενισχύονται.