Πτώση στις τιμές του πετρελαίου λόγω ανησυχιών για ύφεση - Άνοδος στο φυσικό αέριο

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου λόγω ανησυχιών για ύφεση - Άνοδος στο φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν την Τρίτη, καθώς οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση και μικρότερη κατανάλωση αντιστάθμισαν τις προσδοκίες για περιορισμένη παγκόσμια προσφορά και άνοδο της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα μετά τις υποσχέσεις του Πεκίνου για τόνωση. Το φυσικό αέριο από την άλλη σημειώνει άνοδο 3,1% στα 85,9 δολάρια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Ιούλιο υποχωρούν κατά 1 δολάριο ή 0,93%, στα 112,37 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Ιουλίου πέφτουν κατά 1 δολάριο ή 0,96%, στα 109,29 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent κέρδισε 0,7% τη Δευτέρα, ενώ ο WTI παρέμεινε σχεδόν σταθερός.

Πολλαπλές απειλές για την παγκόσμια οικονομία ξεπέρασαν τις ανησυχίες του κόσμου στην ετήσια οικονομική σύνοδο του Νταβός, με ορισμένους να επισημαίνουν τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι δεν περίμενε ύφεση για τις μεγάλες οικονομίες, αλλά δεν μπορούσε να αποκλείσει μια.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια κρίση στον εφοδιασμό πετρελαίου με τις περισσότερες εταιρείες να φοβούνται να επενδύσουν στον κλάδο καθώς αντιμετωπίζουν πιέσεις πράσινης ενέργειας, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της Saudi Aramco, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να επεκτείνει την παραγωγική ικανότητα γρηγορότερα από ό,τι είχε υποσχεθεί.

Η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, θα διευρύνει τις εκπτώσεις της φορολογικής πίστωσης, θα αναβάλει τις πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης και τις αποπληρωμές δανείων, θα αναπτύξει νέα επενδυτικά σχέδια και θα λάβει άλλα μέτρα για να στηρίξει την οικονομία, ανέφερε η κρατική τηλεόραση σύμφωνα με το υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα.

Η Σαγκάη, ο εμπορικός κόμβος της Κίνας, στοχεύει να ομαλοποιήσει τη ζωή από την 1η Ιουνίου καθώς μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού, αν και η αύξηση των νέων κρουσμάτων Covid-19 στο Πεκίνο δημιούργησε ανησυχίες για περαιτέρω περιορισμούς.