Πτώση έως 4% σε τράπεζες και FTSE 25 – Στήριξη από ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy και ΙΑΣΩ

Πτώση έως 4% σε τράπεζες και FTSE 25 – Στήριξη από ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy και ΙΑΣΩ
Το ελληνικό χρηματιστήριο

Διευρύνθηκαν οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο κινείται εξ αρχής πτωτικά σήμερα ακολουθώντας παρόμοια πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών, με το Γενικό Δείκτη πλησίον των 625 μονάδων με πτώση άνω του 1%, καθώς οι πιέσεις σε τράπεζες και blue chips φτάνουν έως το 4,20%, ενώ κάποια στήριξη δίνουν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, Cenergy Holdings και ΙΑΣΩ.

Εν μέσω γενικευμένης εξάπλωσης της πανδημίας και απειλών νέων lockdown σε κορυφαίες πρωτεύουσες της Ευρώπης, τα διεθνή χρηματιστήρια καταγράφουν πτώση, ενώ η είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει βρεθεί θετικός στον Covid-19, αυξάνει κατακόρυφα την αβεβαιότητα, μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Μένει να δούμε πως θα κινηθούν σήμερα οι δείκτες της Wall Street μπροστά σ’ αυτή την εξέλιξη, που δύναται να φέρει σημαντικότατες ανατροπές, σε ένα έτσι κι αλλιώς διαταραγμένο περιβάλλον. Άλλωστε, έχουμε εισέλθει στον Οκτώβριο ο οποίος μαζί με τον Σεπτέμβριο είναι παραδοσιακά το χειρότερο δίμηνο για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, ενώ ειδικά ο τρέχον μήνας, είναι αυτός με τις μεγαλύτερες «βουτιές» στην ιστορία.

Θυμίζουμε ότι το Σεπτέμβριο οι δείκτες της Wall Street διόρθωσαν ελεγχόμενα, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,3%, τον S&P 500 να χάνει 3,9%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq που είχε κάνει και το μεγαλύτερο ράλι, υποχώρησε κατά 5,2%.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, περιφερειακές και ρηχές αγορές όπως το ελληνικό χρηματιστήριο ασφαλώς δεν μπορούν να χαράξουν ξεχωριστή πορεία, ενώ ειδικά το Χ.Α. έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε επενδυτική απομόνωση απ’ όλο το διεθνές κλίμα. Οι λόγοι σύνθετοι και πολυδιάστατοι, που εδράζονται στις χρόνιες αρρυθμίες της αγοράς, αλλά και στο γεγονός ότι είναι ακραία τραπεζοκεντρικό, σε μια συγκυρία νέου φορτώματος «τοξικών» στον κλάδο.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. πλέον έχει κατέλθει στις 623 μονάδες με πτώση 1,28%, ενώ η αξία συναλλαγών σε πολύ ήπιο τέμπο, διαμορφώνεται μόλις στα 20 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «μεσοπρόθεσμα οι ημερήσιες συναλλαγές υποχωρούν, όπως δείχνει η πορεία των μέσου ημερήσιου τζίρου 90 ημερών». Θυμίζουμε πως η μέση αξία συναλλαγών το μήνα Σεπτέμβριο ήταν στα 44,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη έναντι του Αυγούστου που ήταν μόλις στα 30,3 εκατ. ευρώ, λόγω της κατακόρυφης μείωσης των κινήσεων εξαιτίας της έξαρσης του γεωπολιτικού ρίσκου.

Ο FTSE 25 που χθες επανάκτησε τις 1.500 μονάδες, σήμερα τις χάνει εκ νέου έχοντας κατέλθει στις 1.482 μονάδες με πτώση 1,47%. Ο τραπεζικός κλάδος, μετά την πτώση 66% το 9μηνο και το -6,70% του Σεπτεβρίου, υποχωρεί εκ νέου σήμερα κατά 3,04% έχοντας κατέλθει στις 292,46 μονάδες! Πλέον, ποσοστιαία δεν απέχει πολύ από το ιστορικό χαμηλό των 263,25 μονάδων που βρέθηκε στις 14 του περασμένου Μαΐου!

Στον Large Cap, ισχυρές πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Eurobank, Σαράντης, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Εθνική, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ κ.α., ενώ θετικά κινούνται μόνο οι ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Ailrines και ΕΛΠΕ.

Η μετοχή της Aegean Airlines χθες έκλεισε σε νέα χαμηλά 7ετίας χάνοντας και τα 3 ευρώ, κάτι που είχε να γίνει από τις 2 Σεπτεμβρίου του 2013! Ο όμιλος επηρεάζεται τα μέγιστα από την πανδημία και όλα τα συνεπακόλουθα στο χώρο του τουρισμού και των ταξιδιών, κάτι που αποτυπώνεται και στα αποτελέσματά του. 

Στον Mid Cap, η MIG κάνει προσπάθεια (+11,54%) αντίδρασης μετά τις πολύ μεγάλες πιέσεις του τελευταίου διαστήματος, καθώς το Σεπτέμβριο απώλεσε περί το 54% της αξίας της. Θετικά συνδράμουν επίσης οι ΙΑΣΩ και Cenergy Holdings που ενισχύονται από 2,90% και 2,35% αντίστοιχα. Το ΙΑΣΩ παρουσίασε ανθεκτικά αποτελέσματα, ενώ η Cenergy Holdings κλείνει μπαράζ μεγάλων έργων στο εξωτερικό. 

Πιέσεις στο μεσαίο χώρο δέχονται μετοχές όπως Intrakat (-4,56%), AVAX, Ολυμπιακή Τεχνική, Πλαστικά Θράκης (εύλογη διόρθωση μετά το ράλι), Έλτον, Attica Bank κ.α. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα έχει αλλάξει υπέρ των πωλητών, καθώς 71 μετοχές υποχωρούν έναντι μόλις 24 που ενισχύονται.