Πτώση άνω του 2,5% για το πετρέλαιο

Πτώση άνω του 2,5% για το πετρέλαιο

Πτώση άνω του 2,5% σημειώνουν στο ξεκίνημα της εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι πληροφορίες για την πρώτη φάση των νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών για τις εμπορικές τους σχέσεις δείχνουν να οδηγούν σε επιφυλακτική στάση τους επενδυτές και να διαγράφουν την αρχική τους αισιοδοξία.

Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου για το αμερικάνικο West Texas Intermediate σημείωσε πτώση 3,1% ή 1,72 δολαρίων ανά βαρέλι, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 52,98 δολάρια/βαρέλι.

Απώλειες καταγράφει και η τιμή του ευρωπαϊκού Brent, με το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου να διαμορφώνεται στα 58,97 δολάρια/βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 2,6% ή 1,54 δολαρίων ανά βαρέλι, μετά την εβδομαδιαία άνοδο 3,7% που σημείωσε κατά την εβδομάδα 7-13 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, οι δύο πλευρές ήρθαν σε μία κατ΄αρχήν συμφωνία για την εκτόνωση των εμπορικών εντάσεων, η οποία μεταξύ άλλων περιελάμβανε την αναβολή της επιβολής επιπλέον δασμών που ήταν προγραμματισμένη για την τρέχουσα εβδομάδα.

Ωστόσο, οι δασμοί που παραμένουν σε ισχύ εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό, με αξιωματούχους των δύο κρατών να σημειώνουν πως απαιτείται αρκετή δουλειά ακόμα ώστε να επέλθει μία οριστική συμφωνία.

 

Η πτώση στις τιμές του αργού αντικατοπτρίζει τις αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις όσον αφορά στη ζήτηση κατά το ερχόμενο χρονικό διάστημα, που αποτυπώθηκαν σε εκθέσεις τόσο του ΟΠΕΚ όσο και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, σύμφωνα με τον αναλυτή Ρόμπι Φρέιζερ.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την επίθεση με πυραύλους που δέχθηκε ιρανικό πετρελαιοφόρο στα ανοιχτά της Τζέντα και τις αρχικές κατηγορίες του Ιράν προς την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, οι τιμές του αργού δεν φάνηκε να επηρεάζονται άμεσα, ενώ θετικά αποτιμούν οι επενδυτές την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στις πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας, μετά τα πλήγματα που δέχθηκαν στα μέσα Σεπτέμβρη, γεγονός που είχε προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και είχε εκτοξεύσει τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη.