Πρωταθλητής αποδόσεων το 2021 το πετρέλαιο - «Γκρεμίστηκαν» τα κρυπτονομίσματα

Πρωταθλητής αποδόσεων το 2021 το πετρέλαιο - «Γκρεμίστηκαν» τα κρυπτονομίσματα

Αν σας έλεγε κανείς πέρσι τέτοια εποχή ότι το πετρέλαιο θα εμφάνιζε μεγαλύτερα κέρδη στο α' εξάμηνο του 2021 από τα περισσότερα assets, ξεπερνώντας μάλιστα το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα, μάλλον θα τον περνάγατε για τρελό.

Όμως η πρόοδος που σημειώνουν τα προγράμματα εμβολιασμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και η σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, αλλάζουν τα δεδομένα, οδηγώντας το αργό τύπου WTI σε άνοδο 51% φέτος, στα 73,33 δολάρια, με το Brent να ακολουθεί από κοντά σημειώνοντας κέρδη 45,5%, στα 75,4 δολάρια.

Την ίδια ώρα, τα χρηματιστήρια ενώ κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά δεν ενθουσιάζουν, οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν, ενώ ακόμη και τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται σε φάση σοβαρής διόρθωσης.

Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός δείκτης στον κόσμο, S&P 500, ενισχύεται στο ίδιο διάστημα κατά 12,4%, ο χαλκός εντυπωσιάζει καταγράφοντας άνοδο 19%, ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 7%.

Μάλιστα, το Bitcoin που μας είχε συνηθίσει σε απίστευτες επιδόσεις, σημειώνει άνοδο μόνο 17% από την αρχή του έτους, μετά τη μεγάλη κατρακύλα των κρυπτονομισμάτων από τα μέσα Απριλίου μέχρι σήμερα, ενώ προχθές έφτασε κάποια στιγμή να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος στο εξάμηνο.

Αυτό που οδηγεί την αγορά πετρελαίου είναι σύμφωνα με την Goldman Sachs, η φυσική έλλειψη. Βραχυπρόθεσμα, ο οίκος εκτιμά ότι το Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 80 δολάρια στο τρέχον τρίμηνο με πιθανές ανοδικές κινήσεις υψηλότερα.

Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες, η παγκόσμια ζήτηση ενισχύθηκε πιθανότατα στα 97 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 95 εκατ. βαρέλια που βρισκόταν πριν λίγες εβδομάδες, καθώς οι ΗΠΑ δίνουν τη σκυτάλη στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές, όπου ακόμη και η Ινδία αρχίζει να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης.

Η Goldman επισημαίνει ότι τα timespreads σε ένα καλάθι από Brent, αργό τύπου WTI και Dubai, τα οποία αποτελούν τον καλύτερο δείκτη «στενότητας» της αγοράς, σημείωσαν ράλι σε υψηλά πολλών ετών αυτή την εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει ότι η παγκόσμια αγορά «μαύρου χρυσού» βρίσκεται αντιμέτωπη με τα μεγαλύτερα ελλείμματα από το περασμένο καλοκαίρι, κοντά στα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Και αυτό εξαιτίας της πολύ ισχυρής ζήτησης, την ώρα που η καμπύλη προσφοράς είναι σχεδόν ανελαστική εκτός του OPEC+.

Με τα διυλιστήρια να αντιδρούν γρήγορα σε μικρές βελτιώσεις στα περιθώρια, οι προμήθειες πετρελαϊκών προϊόντων έχουν σχεδόν καλύψει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν της έλλειψης να παρουσιάζεται στο αργό.

Ο οίκος προβλέπει περαιτέρω αύξηση της ζήτησης προς τα 99 βαρέλια την ημέρα έως τον Αύγουστο, με σχεδόν το ήμισυ της αύξησης να αντιστοιχεί αποκλειστικά στην εποχικότητα των ανεπτυγμένων αγορών.

Σύμφωνα με την Goldman, έως τον Αύγουστο το σύνολο του παγκόσμιου πλεονάσματος που δημιουργήθηκε μετά τον covid θα έχει «εξαφανιστεί». Θα είναι ένα σημείο κατά το οποίο οι αυξημένες τιμές του αργού θα αποτελέσουν καταλύτη για να εστιάσει εκ νέου η αγορά στο «reflation trade».

Όσο για τον χαλκό, τον… δευτεραθλητή των commodities, η Goldman Sachs τονίζει ότι «δεν είναι πετρέλαιο, αλλά βρίσκεται σε παρόμοιο μονοπάτι». Εκτιμά, μάλιστα, ότι οι παρούσες συνθήκες σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που προβλέπονται για το προσεχές μέλλον ανοίγουν στον χαλκό παράθυρο μακροπρόθεσμης αγοραστικής ευκαιρίας.

Η αγορά του χαλκού αντιμετωπίζει προβλήματα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των πρωτοφανών παρεμβάσεων της κινεζικής κυβέρνησης τόσο σε επίπεδο επενδυτικών τοποθετήσεων όσο και σε επίπεδο αποθεμάτων. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη η Κίνα ανακοίνωσε ότι βγάζει στην αγορά χαλκό, αλουμίνιο και ψευδάργυρο από τα κρατικά της αποθέματα για να δώσει ώθηση στην προσφορά και να οδηγήσει τις τιμές των εμπορευμάτων σε πιο «φυσιολογικά επίπεδα».

Όπως εκτιμά η Goldman, καμία από αυτές τις ενέργειες δεν θα έχει σημαντικό ή μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις τιμές ούτε εν γένει στην αγορά, η οποία οδεύει προς συνθήκες καθαρού ελλείμματος τόσο στο υπόλοιπο της φετινής χρονιά όσο και το 2022.