Προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α. μετά τα χαμηλά 1,5 μήνα

Προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α. μετά τα χαμηλά 1,5 μήνα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις αιτίες που οδήγησαν χθες την αγορά σε νέα χαμηλά ενάμιση μήνα να μην έχουν εκλείψει - όπως τους φόβους εκτροχιασμού των δημοσιονομικών από την παροχολογία και την ανησυχία για τον εμπορικό πόλεμο διεθνώς - το Χ.Α. σήμερα κάνει μια μικρή προσπάθεια ανασύνταξης.

Σε ένα διεθνές κλίμα με μεικτά πρόσημα και με τους επενδυτές διεθνώς να είναι ανήσυχοι και αμήχανοι ύστερα από τα τεκταινόμενα του πρώτου 15ήμερου το Μαΐου που άλλαξε εκ νέου τα δεδομένα, το Χ.Α. προσπαθεί να βγάλει άμυνες στη ζώνη των 720 – 725 μονάδων.

Η ψυχολογία είναι πληγωμένη, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα χθες όπου από τα αρχικά κέρδη έως 1,16% και τις 740 μονάδες, το φινάλε ήταν εντελώς διαφορετικό με κλείσιμο στο -1,25% στο χαμηλό ημέρας και ενάμιση μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι «ακυρώθηκε» εντελώς η άνοδος του Απριλίου (άνω του 7% για το Γ.Δ.), με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ολοκλήρωση της πολυπόθητης διόρθωσης που ανέμενε όλη η αγορά.

Το ανησυχητικό της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ότι στο πτωτικό κομμάτι της συνεδρίασης ο ρυθμός στο τζίρο κλιμακώθηκε και από τα 35 εκατ. ευρώ που ήταν στο πρώτο πεντάωρο, έφτασε στο τέλος στα 62 εκατ. ευρώ!

Βεβαίως, κατά ένα ποσοστό αυτή η εξέλιξη οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα που καταγράφεται στις τράπεζες λόγω του MSCI, ενώ παρατηρήθηκαν και κινήσεις ρευστοποιήσεων μη τραπεζικών μετοχών, ώστε οι επενδυτές να στρέψουν τα κεφάλαιά τους προς τις χρηματοοικονομικές μετοχές.

Αυτός ήταν ο λόγος που κορυφαία blue chips της αγοράς πιέστηκαν σημαντικά χθες, χάνοντας από 2% έως 4,5% της αξίας τους. Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 728 μονάδες με άνοδο 0,80%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 14 εκατ. ευρώ.

Ξεχωρίζει με έμφαση και σήμερα η Εθνική, έχοντας άνοδο 3,72% στην τιμή των 2,11 ευρώ που είναι νέα υψηλά 9μήνου, ενώ ήπια άνοδο σημειώνουν οι Πειραιώς και Eurobank.


Στον ευρύτερο FTSE 25 η εικόνα είναι θετική, ενώ σε αρνητικό έδαφος είναι μόνο οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Alpha Bank. Ξεχωρίζει με άνοδο 3,82% το ΑΔΜΗΕ, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται μετοχές όπως ΟΠΑΠ (χθες -2,90%), Τιτάν, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Jumbo και Viohalco.

Στο χώρο του Mid Cap επίσης υπάρχει προσπάθεια ανασύνταξης. Κέρδη άνω του 3% έχει η Τεχνική Ολυμπιακή, άνω του 2% κερδίζουν οι Πλαστικά Θράκης και Intralot (νέα ιστορικά χαμηλά χθες με έντονο προβληματισμό), ενώ θετικά κινούνται οι Κρι Κρι (νέα ιστορικά υψηλά), Attica Bank, MIG, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Πλαίσιο και AS Company. Στο σύνολο της αγοράς, 45 μετοχές ενισχύονται έναντι 24 που υποχωρούν.