Προσωρινή καραντίνα στις προσδοκίες - Πόσο αλλάζει η χρηματιστηριακή εικόνα με το νέο lockdown

Προσωρινή καραντίνα στις προσδοκίες - Πόσο αλλάζει η χρηματιστηριακή εικόνα με το νέο lockdown

Πάντα ψάχνουμε να βρούμε μία δικαιολογία για την πτώση της αγοράς. Για την άνοδο σπάνια. Ένα νέο μπορεί να επηρεάσει την κίνηση της αγορά αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα. Η αγορά στο τέλος θα κάνει αυτό που θα έκανε.

Στην περίπτωση μας είμαστε στο μέσο μιας πανδημίας με τα δεδομένα να έχουν λίγο έως πολύ γίνουν γνωστά στην αγορά. Τα σημαντικά ερωτήματα είναι δυο: α) τι θα γίνει με τον τραπεζικό κλάδο, πότε επιτέλους θα δοθεί μία οριστική λύση και με τι όρους  και β) αν η οικονομία προλάβει να κερδίσει την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν που ουσιαστικά είναι και ένα τεράστιο κομμάτι του ΑΕΠ. 

Στην περίπτωση των τραπεζών είτε ο δείκτης τους είναι είναι 200 μονάδες είτε 1.000, κανένας δεν μπορεί να πει αν είναι ακριβές ή φθηνές. Δεν έχουμε τα νέα δεδομένα για να τις αποτιμήσουμε. Το αποτέλεσμα είναι οι μετοχές τους να άγονται και να φέρονται στις εικασίες και τα παίγνια μεγάλων παικτών. Αυτό οδηγεί στο να έχουμε έναν ΓΔ που δεν αντικατοπτρίζει σωστά την αποτίμηση της αγοράς. Αμέσως μετά τη λύση του γόρδιου δεσμού και τις πιθανές ΑΜΚ  θα δούμε μία άλλη εικόνα. Καλώς ή κακώς ο τραπεζικός κλάδος έχει και την μερίδα του λέοντος σε τζίρο με αποτέλεσμα το momentum της αγοράς να επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από αυτόν. 

Στην περίπτωση τώρα της οικονομίας, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει προτιμήσει την λύση ακορντεόν και των «light» lockdowns δίνοντας την ευκαιρία στους περισσότερους να λειτουργήσουν έστω και μετ' εμποδίων, με στόχο να περιορίσει την πτώση του ΑΕΠ. Η αγορά μπορεί βραχυπρόθεσμα να κινηθεί αρνητικά σε ένα ενδεχόμενο σκληρού lockdown ωστόσο αυτό δεν θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα παρά μόνο την ψυχολογία, από την στιγμή που αναστολές, επιδοτήσεις και επιστρεπτέες συνεχίζονται.

Το χρηματιστήριο γνωρίζει πολύ καλά τα δεδομένα. Ό,τι και να συμβεί στην παρούσα φάση οι κλάδοι που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα είναι οι ίδιοι που επλήγησαν από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού, και πιθανότατα όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η αγορά άλλωστε από τα χαμηλά του περσινού Μαρτίου έχει αποτιμήσει την εικόνα τους στο ταμπλό ενώ η μεγάλη διαφορά είναι ότι φέτος έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως στο τούνελ.

Η ενέργεια, η βιομηχανία, η πληροφορική και οι κατασκευές - που είναι βασικός κορμός στην αγορά - είτε γίνει σκληρό lockdown είτε light για τον επόμενο μήνα δεν θα δουν μεγάλη διαφορά. Τι θα πάθει η ΔΕΗ και ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ή η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η ENTERSOFT σε μία τέτοια περίπτωση; Η απάντηση είναι μικρό ή και καθόλου το κακό. Το ίδιο και ο ΟΤΕ ή η ΕΥΔΑΠ ή η ΕΛΧΑ. Αυτό που ήταν να κάνουν αυτό και θα κάνουν τόσο οικονομικά όσο και χρηματιστηριακά. Ο πληγωμένος τραπεζικός κλάδος, οι μεταφορές ή ο τουρισμός σίγουρα μπορούν να επηρεαστούν πολύ περισσότερο σε περίπτωση που η περιπέτεια μας τραβάει. 

Τεχνικά η αγορά σε ημερήσιο γράφημα δεν είναι long για να αναρωτηθούμε γιατί πέφτει ο Γενικός Δείκτης. Το πιο λογικό είναι το stop μας στις επόμενες δύο συνεδριάσεις να κατέβει στις 781 μονάδες, αν και εφόσον δεν δούμε σοβαρή αντίδραση. Η ζώνη του 745-750 είναι σημαντική στήριξη για να χαθεί έτσι εύκολα και το πλέον πιθανό είναι το χρηματιστήριο να συνεχίζει να ταλαιπωρείται σε ένα εύρος τιμών πριν δώσει την πραγματική κίνηση. Το πώς θα ενεργήσει ο καθένας είναι πάντα στο χέρι του και με βάση την στρατηγική που έχει επιλέξει. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.