Προσοχή με τα crypto στην Ελλάδα πριν αρχίσουν τα παρατράγουδα

Προσοχή με τα crypto στην Ελλάδα πριν αρχίσουν τα παρατράγουδα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Commodity Futures Trading Commission, τo ανταλλακτήριο cryptos της Coinbase που είχε παρουσιάσει μέσα στο 2020, έσοδα της τάξης των $1,4 δισ., κέρδη $322 εκατ. και 43 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο $6,5 εκατ.  για να διευθετήσει κατηγορίες «για απερίσκεπτες, ψευδείς, παραπλανητικές ή ανακριβείς αναφορές, καθώς και για συναλλαγές ξεπλύματος».

Η Coinbase που ετοιμάζεται για την Αρχική Δημόσια Προσφορά της (IPO) στον Nasdaq, μετά από αυτό το γεγονός είδε την αποτίμηση της να υποχωρεί στα $65 δισ. από $100 δισ., μέσω των ιδιωτικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται λίγο πριν από το IPO. Σύμφωνα με αυτήν την αποτίμηση, η μετοχή της Coinbase θα διαπραγματεύεται 65 φορές τον κύκλο εργασιών της και θα έχει Ρ/Ε > 200.

Για να αντιληφθούμε καλύτερο τη βαρύτητα του γεγονότος, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι το Cοinbase είναι ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, δηλαδή ένα χρηματιστήριο cryptos. Είναι δηλαδή, για τα ελληνικά δεδομένα, σαν να κατηγορείται και να τιμωρείται  η ΕΧΑΕ για συναλλαγές ξεπλύματος μαύρου χρήματος, παραπλάνησης και διοχέτευσης ψευδών και ανακριβών πληροφοριών. 

Η Commodity Futures Trading Commission ανακάλυψε ότι η Coinbase, χρησιμοποιούσε δύο παράλληλα αυτοματοποιημένα προγράμματα συναλλαγών, το Hedger και το Replicator, τα οποία δημιούργησαν πλασματικές εντολές και εκτελούσαν πλασματικές συναλλαγές, μέσω πολλαπλών λογαριασμών. Με αυτόν τον τρόπο, το ανταλλακτήριο της Coinbase, παρουσίαζε ένα ψευδή όγκο συναλλαγών, με παραπλανητική ρευστότητα δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις και προσδοκίες στους συναλλασσόμενους.

Και μάλιστα οι παραπλανητικές πληροφορίες από την Coinbase, διοχετεύονταν σε όλες της σχετικές υπηρεσίες απεικόνισης των δεδομένων των cryptos όπως είναι η Crypto Facilities, η Coinmarketcap και ο NYSE Bitcoin Index, δίνοντας μια εντελώς απατηλή εικόνα των πραγμάτων.

Και ενώ καθημερινά γίνεται όλο και πιο φανερή η σκοτεινή πλευρά των μη κεντροποιημένων εκκαθαρίσεων των συναλλαγών των cryptos, στην Ελλάδα παρατηρείται μια πρωτοφανής έξαρση δημιουργίας groups στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που ασχολούνται με cryptos, με forex, με cfds κ.α. Αυτά τα groups ενώ ξεκίνησαν ως διαδικτυακοί  χώροι ανταλλαγής απόψεων (chat rooms), εκτιμήσεων και ιδεών διαφόρων επενδυτικών εργαλείων, έχουν μετατραπεί σε άτυπες «εταιρείες παροχής συμβουλών», «εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων» και «pools», δηλαδή σε άτυπα μικρά αμοιβαία κεφάλαια, υποσχόμενα αποδόσεις και πλουτισμό.  

Η λειτουργία αυτών των άτυπων οντοτήτων, καθώς και τα εισοδήματα που προκύπτουν από αυτήν την «άτυπη» παροχή υπηρεσιών, περνάει κάτω από τα ραντάρ των εποπτικών αρχών και της εφορίας, διότι όλες οι πληρωμές γίνονται ή μέσω κρυπτονομισμάτων ή μέσω εξωτραπεζικών συστημάτων πληρωμών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με το νόμο 4734/2020, έχει αναλάβει την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων και κυρίως στο να επισημαίνει τυχόν υποθέσεις ξεπλύματος μέσω των κρυπτονομισμάτων. Στα πλαίσια αυτά, η Ε.Κ. έχει ξεκινήσει την καταγραφή όλων όσων παρέχουν υπηρεσίες σε κρυπτονομίσματα, με στόχο τη σύσταση μητρώου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η εγγραφή στο σχετικό μητρώο δεν συνιστά αδειοδότηση των συγκεκριμένων παρόχων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μέχρι πρότινος αρκετοί διερωτώντο, για το νομικό καθεστώς που διέπει τα ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων τα οποία εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα και για τη φορολογική μεταχείριση των εσόδων τους, που προκύπτουν από τις προμήθειες συναλλαγών και το spread των συναλλαγών, που φτάνει και στο 15%. 

Σήμερα τίθεται επί τάπητος το θέμα των άτυπων και παράνομων επενδυτικών υπηρεσιών και των άτυπων και παράνομων επενδυτικών σχημάτων, που δραστηριοποιούνται, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια κατάσταση που θυμίζει την αντίστοιχη του ελληνικού χρηματιστηριακού το 1999....

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.