Προς έκδοση ομολόγων το Ισραήλ, πιθανώς σε ευρώ

Προς έκδοση ομολόγων το Ισραήλ, πιθανώς σε ευρώ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να αξιοποιήσει τις διεθνείς αγορές με την έκδοση κρατικών ομολόγων το 2021, των οποίων το μέγεθος και το χρονικό περιθώριο θα εξαρτηθούν τις συνθήκες που θα επικρατούν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιάλι Ρόθενμπεργκ.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι εκδόσεις πιθανώς θα γίνουν σε ευρώ έπειτα από εκείνες σε δολάρια που προχώρησε η χώρα το 2020. Το Ισραήλ συνήθως εναλλάσσεται μεταξύ δολαρίου και ευρώ ανά έτος και τα ομόλογά του τείνουν να προσελκύουν μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών λόγω της ισχυρής οικονομίας της χώρας.

«Προσφέρουμε τόσο σε δολάρια όσο και σε ευρώ, αλλά αυτή τη στιγμή η αγορά του ευρώ φαίνεται πιο ελκυστική», ανέφερε ο Ρόθενμπεργκ σε σχετική ερώτηση του Reuters, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι νέες εκδόσεις θα είναι χαμηλότερου ύψους από τις περυσινές, που ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ λόγω πανδημίας.

Τον Ιανουάριο του 2020, πριν από το ξέσπασμα του πανδημίας, το Ισραήλ άντλησε 3 δισ. δολάρια σε πώληση 10ετών και 30ετών ομολόγων που προσέλκυσαν ζήτηση περίπου 20 δισ. δολαρίων από επενδυτές.

Tρεις μήνες αργότερα πούλησε ομόλογα 100ετούς διάρκειας, ή «ομόλογα του αιώνα», ύψους 1 δισ. δολαρίων, ενώ μαζί με μία 40ετη έκδοση 5 δισ. δολαρίων, Ισραήλ άντλησε συνολικά το 2020 περισσότερα  23 δισ. δολάρια.

«Δεν πρόκειται να δούμε τα νούμερα που είδαμε το 2020, καθώς επιστρέφουμε σε ένα πιο βιώσιμο καθεστώς», είπε ο κ. Ρόθενμπεργκ, ενημερώνοντας ότι το Ισραήλ έχει ήδη επιλέξει ήδη τις τράπεζες που θα αναλάβουν τις εκδόσεις.

«Από τη στιγμή που θα το αποφασίσουμε, μπορούμε να το υλοποιήσουμε σε μιάμιση μέρα», ανέφερε ακόμα, προσθέτοντας ότι «εξαρτάται πάντα από το περιβάλλον της αγοράς»

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ βρίσκεται στις κορυφαίες επενδυτικές βαθμίδες, καθώς η Standard & Poor's αξιολογεί το δημόσιο χρέος του με "AA-", η Moody's "Α1" και η Fitch Ratings με "Α+".