8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Πρόβλεψη JP Morgan για πετρέλαιο: Στα 380 δολάρια το βαρέλι εάν η Ρωσία μειώσει την παραγωγή

Πρόβλεψη JP Morgan για πετρέλαιο: Στα 380 δολάρια το βαρέλι εάν η Ρωσία μειώσει την παραγωγή
Shutterstock

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν στα 380 δολάρια το βαρέλι, εάν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις ωθήσουν τη Ρωσία να επιφέρει ως αντίποινα περικοπές στην ημερήσια παραγωγή αργού, προειδοποίησαν οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Συγκεκριμένα, η G7 σχεδιάζει έναν περίπλοκο μηχανισμό για να περιορίσει την τιμή που φέρνει το ρωσικό πετρέλαιο σε μια προσπάθεια να πιέσει τον Πούτιν. Ωστόσο, Η Ρωσία μπορεί να αντέξει οικονομικά να μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς να βλάψει υπερβολικά την οικονομία, έγραψαν αναλυτές της JPMorgan.

Για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά.

Μια περικοπή 3 εκατομμυρίων βαρελιών στις ημερήσιες προμήθειες θα ωθήσει τις τιμές αναφοράς του αργού στο Λονδίνο στα 190 δολάρια, ενώ το χειρότερο σενάριο των 5 εκατομμυρίων θα μπορούσε να εκτοξεύσει το αργό 380 δολάρια, υπογραμμίζουν σύμφωνα με το Bloomberg.

«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος με ένα ανώτατο όριο τιμών είναι ότι η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να μην συμμετάσχει και αντίθετα να αντιδράσει μειώνοντας τις εξαγωγές», έγραψαν οι αναλυτές. «Η στενότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου είναι με το μέρος της Ρωσίας», τονίζουν.