Πως «παίζουν» τα hedge funds το πετρέλαιο - Ταύρος η UBS παρά την άνοδο

Πως «παίζουν» τα hedge funds το πετρέλαιο - Ταύρος η UBS παρά την άνοδο

Η τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωσε σε υψηλό 11 μηνών, κοντά στα $57 το βαρέλι την Τρίτη, με τους παίκτες στην αγορά να αναμένουν μείωση του στοκ των αποθεμάτων μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ ενώ παράλληλα εντείνονται οι ανησυχίες για την έξαρση των κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως.

Οι αναλυτές των επενδυτικών οίκων αναμένουν οτι οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα το American Petroleum Institute θα ανακοινώσει νέα πτώση των αποθεμάτων πετρελαίου κατά 2,7 εκατ. βαρέλια για πέμπτη συνεχή εβδομάδα.

Στους επενδυτικούς κύκλους οι απόψεις αρχίζουν να διίστανται. Θα συνεχίσει η άνοδος της τιμής του μαύρου χρυσού μετά το σπάσιμο της αντίστασης στα $50 το βαρέλι ενώ η υγειονομική κατάσταση επιδεινώνεται και πάλι με σαφή αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα;

Οι διαχειριστές των hedge fund πήραν θέσεις αγοράς μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης αντίστοιχες με 14 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιανουαρίου. Οι τοθετήσεις αυτές στην αγορά παραγώγων ανέβασαν τις συνολικές αγοραστικές θέσεις (long) τις τελευταίες εννέα εβδομάδες από τις αρχές Νοεμβρίου στα 400 εκατ. βαρέλια.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των θέσεων long στην αγορά έχει αρχίσει να επιβραδύνεται καθώς οι τιμές πετρελαίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Μερικοί παίκτες οσμίζονται πιθανή διόρθωση βραχυπρόθεσμα και τοποθετούνται αναλόγως.

Την τελευταία εβδομάδα μερικά hedge fund πρόσθεσαν θέσεις αγοραστή αντίστοιχες με 43 εκατ. βαρέλια ενώ άλλα πήραν θέσεις πωλητή (short) 30 εκατ. βαρελιών, τη μεγαλύτερη αύξηση των short τους τελευταίους δύο μήνες. Ο λόγος αγοραστών/πωλητών (long/short) υποχώρησε στο 4,73 προς 1 από 5,30 προς 1.

Η αλλαγή τακτικής από μερικούς από τους διαχειριστές δείχνει οτι η συνέχιση της κούρσας των τιμών πετρελαίου δεν θεωρείται πλέον μονόδρομος και ότι μια διόρθωση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μπορεί να προσφέρει γρήγορα κέρδη στους σωστά τοποθετημένους.

Η ταχεία άνοδος των τιμών πετρελαίου πάνω από τα $50 το βαρέλι από επίπεδα κοντά στα $40 πριν δύο μήνες αυξάνει τις πιθανότητες μιας αντιστροφής όπως και ο μεγάλος συνωστισμός των hedge fund σε θέσεις αγοραστή.

H UBS παραμένει «ταύρος» όσον αφορά στην πορεία του πετρελαίου. Σε έκθεση της προτείνει στους πελάτες της που αντέχουν υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις να παραμείνουν αγοραστές στο πετρέλαιο τύπου Brent ή να πουλήσουν δικαιώματα πώλησης (put options). Η τιμή πετρελαίου τύπου Brent έφτασε τα $56,75 το βαρέλι την Τρίτη μετά από άνοδο 1,4% και του WTI (West Texas Intermediate) τα $53,1.

Από πλευράς θεμελιώδους ανάλυσης, η άνοδος των τιμών ενθαρρύνει την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου και πράγματι οι εξέδρες γεώτρησης αυτής της μεθόδου έχουν αυξηθεί κατά 100 τους τελευταίους πέντε μήνες, εξέλιξη που αναμένεται να αυξήσει τη συνολική παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η αύξηση των τιμών επίσης τείνει να υπονομεύει τη δέσμευση για περικοπές της παραγωγής από τα μέλη του OPEC+, προκαλώντας τριβές μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας για το αν θα πρέπει να εστιάσουν στην προσπάθεια ενίσχυσης των τιμών η στην προστασία των μεριδίων αγοράς.

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει εθελοντική περικοπή της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο και Μάρτιο σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της αύξησης των αποθεμάτων. Ο περιορισμός της παραγωγής της αποτελεί μέρος της συμφωνίας του OPEC που θέλει τα μέλη του να διατηρήσουν τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου σταθερά τον Φεβρουάριο.

Οι μειώσεις που συμφώνησαν τα μέλη το 2020 βοήθησαν τις τιμές να ανακάμψουν από τα ιστορικά χαμηλά τον Απρίλιο πέρυσι.

Παράλληλα, το νέο κύμα κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς απειλούν την επιστροφή των αερομεταφορών και των υπηρεσιών τουρισμού στην κανονικότητα όπως και την κατανάλωση.

Παρόλο που οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων παραμένουν «ταύροι» όσον αφορά στις προοπτικές του πετρελαίου, το νέο προφίλ ρίσκου πλέον έχει αποδυναμώσει τη δυναμική του ράλι με ένα μέρος των παικτών στην αγορά να περιμένουν διόρθωση.