7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω αρνητικού κλίματος διεθνώς

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω αρνητικού κλίματος διεθνώς

Πτωτικό το βραχυπρόθεσμο κλίμα πλέον για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η χθεσινή αδυναμία να κατοχυρωθούν οι 910-912 μονάδες στον Γενικό Δείκτη έδωσε την αφορμή για ρευστοποιήσεις. Προς το παρόν, κινείται με απώλειες 0,95% στις 892 μονάδες.

Επιπλέον, το σημερινό πτωτικό άνοιγμα διαφυγής δίνει την εντύπωση ότι η περιοχή των 900 - 902 μονάδων οριοθετεί το αρνητικό momentum, που έχει τελικό αποδέκτη τις 870 μονάδες, ένα επίπεδο που οριακά συντηρεί τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, και όπου αναμένουμε αφενός αγοραστικό ενδιαφέρον, αφετέρου μεγάλη μεταβλητότητα.

Τα παραπάνω συμφωνούν με τη συμπεριφορά διεθνώς, καθώς έως τώρα οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες είναι κόκκινοι (DAX 30 -0.99%, Eurostoxx 50 -1.09%, Eurostoxx 600 -1.01%, CAC 40 -0.94%) μετά από μια επίσης μέτρια πτωτική συνεδρίαση στην Ιαπωνία (ΝΙΚΚΕΙ 225 -1,28%) και στις ΗΠA (S&P 500 -0,85%).

Οι 19 από τους 25 τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης παραμένουν σε αρνητικό έδαφος (πλην ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Τιτάνας, Eurobank και Σαράντη). Ωστόσο, οι χαμηλοί - αναλογικά - όγκοι συναλλαγών δεν προδιαθέτουν για εκτεταμένο sell off και η πλειονότητα παραμένει σε ανοδική τροχιά και πέριξ των κοντινών στηρίξεων.

Ενδεικτικά κάποιοι τίτλοι, η Eurobank  πρέπει άμεσα να επανέλθει άνω των 0,80 ευρώ ώστε να μην πιεστεί περαιτέρω, και όπως φαίνεται τα 0,75 συνιστούν σημαντική στήριξη.

Μια άλλη μετοχή που έχει χάσει το βραχυπρόθεσμο τέμπο της είναι η ΔΕΗ, που όσο κάτω από τα 9,30 μπορεί να πιεστεί προς την περιοχή 8,50-8,30, επίπεδο που συνιστά σημαντική στήριξη για τον τίτλο.

Σε πολύ ενδιαφέρον επίπεδο η μετοχή του ΟΤΕ που επίσης βρέθηκε σε ελκυστικά επίπεδα στα 14,30 ευρώ, με επόμενο τα 13,80.

Γενικά, πρέπει να καταστεί σαφές ότι το Χρηματιστήριο είναι δυνατό και κάθε διόρθωση θα πρέπει να εκληφθεί ως ευκαιρία για επιλεκτική τοποθέτηση, καθώς δεν συνηθίζεται να αλλάζει μια ισχύουσα - ανοδική τρέχουσα - τάση τόσο απότομα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.