Πιέσεις και μετά... ράλι για την τουρκική λίρα

Πιέσεις και μετά... ράλι για την τουρκική λίρα

Το νόμισμα της Τουρκίας βρέθηκε υπό πίεση εξαιτίας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου μετά την απόφαση του αμερικάνου προέδρου να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν.

Η τουρκική λίρα σημείωσε νέο χαμηλό μετά την απόφαση Τραμπ, αλλά το νόμισμα ανέκαμψε απότομα όταν ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της χώρας θα πραγματοποιήσει συνάντηση για τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Η λίρα υποχώρησε 1,3% πριν την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ την Τρίτη το βράδυ και μέχρι το άνοιγμα των ευρωαγορών την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Reuters, κατέγραψε νέο χαμηλό στις 4,3736 λίρες έναντι του δολαρίου λίγο πριν τις 7:30 π.μ. στο Λονδίνο, φτάνοντας τις φετινές απώλειές της στο 13%.

Στη συνέχεια ωστόσο, ανέκαμψε μετά από την ανακοίνωση της συνάντησης Ερντογάν με την οικονομική του ομάδα για να συζητήσει θέματα όπως τη νομισματική πολιτική.

Ο Piotr Matys, αναλυτής συναλλάγματος στην Rabobank, σημείωσε «μένει να δούμε αν η συνάντηση θα έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης της λίρας, ωστόσο επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι το να επιτρέψει την «ελεύθερη πτώση» του νομίσματος – την ώρα που οι Τούρκοι αναμένεται να προσφύγουν στις κάλπες στις 24 Ιουνίου - μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας εισήγαγε πρόσθετα μέτρα ρευστότητας για να ενισχύσει την τουρκική λίρα, μετά τα χαμηλά επίπεδα που σημείωσε το νόμισμα έναντι του δολαρίου.

Η τράπεζα αύξησε τον όγκο των συναλλαγματικών διαθεσίμων σε 1,5 δισ. δολάρια από 1,25 δισ. δολάρια λέγοντας ότι το ανώτατο ποσό των συναλλαγματικών διαθεσίμων μπορεί να ανέλθει στα 7,5 δισ. δολάρια.