Πετρέλαιο: «Άλμα» 23% μετά τα χαμηλά 20ετίας για το WTI, +14% το Brent

Πετρέλαιο: «Άλμα» 23% μετά τα χαμηλά 20ετίας για το WTI, +14% το Brent

Μεγάλη ανάκαμψη κατέγραψαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου καθώς χτες κατρακύλησαν σε χαμηλά είκοσι ετών με τους φόβους για συρρίκνωση της ζήτησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού να δημιουργούν αφόρητες πιέσεις στην αγορά. Άνοδος 28% για το WTI, άλμα 15% για το ευρωπαϊκό Brent. Πρόκειται για την καλύτερη ημερήσια επίδοση στην ιστορία του αργού

Αφορμή για τη σημερινή αντίδραση αποτέλεσαν οι εξαγγελίες της ΕΚΤ αλλά και άλλων κεντρικών τραπεζών ότι θα ενισχύσουν τις οικονομίες με προγράμματα στήριξης μαμούθ. Ενδεικτικό είναι το πρόγραμμα 750 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Οικονομία.

Παράλληλα, οι επενδυτές καλοσώρισαν τη θέση της Ρωσίας ότι «επιθυμεί να δει τις τιμές του πετρελαίου πιο ψηλά».

Σε αυτό το κλίμα το συμβόλαιο αργού πετρελαίου WTI παραδόσεως Απριλίου κερδίζει 23,8% ή 4,85 δολάρια ανά βαρέλι και έκλεισε στα 25,22 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Την Τετάρτη, οι τιμές έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1999.

Το συμβόλαιο πετρελαίου τύπου brent παραδόσεως Μαΐου κατέγραψε άνοδο 14,4% ή 3,59 δολάρια ανά βαρέλι στα 28,47 δολάρια ανά βαρέλι. Χτες οι τιμές του, για ενεργό συμβόλαιο ήταν οι χαμηλότερες από τον Μάιο του 2003.