Περιορισμοί στα crypto που κατέχουν οι τράπεζες

Περιορισμοί στα crypto που κατέχουν οι τράπεζες

Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο τρέχουν να προλάβουν συστημικό κίνδυνο στις αγορές που μπορεί να προκληθεί από τις αγορές κρυπτονομισμάτων και παράγωγων επενδυτικών προϊόντων. Ας δούμε τις αντιδράσεις ρυθμιστικών χωρών σε κέντρα εξελίξεων και αποφάσεων και πως αναμένεται να διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου επανήλθε εκφράζοντας τις ανησυχίες της σχετικά με τα stablecoins ενώ αναμένεται να επιβάλλει αυστηρότερους κανονισμούς για την αγορά κρυπτονομισμάτων στο σύνολό της. Στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Κεντρικής Τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρεται ότι «οι αποτιμήσεις κρυπτονομισμάτων έχουν μειωθεί απότομα», βυθίζοντας από το ανώτατο όριο των σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι στα 883 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι τώρα. Ανέφερε ότι αν και αυτή η πτώση «δεν ενέχει κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα συνολικά», απαιτούνται αυστηρότεροι κανονισμοί για την προστασία του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος στο μέλλον.

«Αυτά τα γεγονότα δεν ενέχουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα συνολικά. Ωστόσο, εάν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση, θα προκύψουν συστημικοί κίνδυνοι εάν η δραστηριότητα των κρυπτονομισμάτων και η διασύνδεσή της με το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα συνεχίσει να αναπτύσσεται». Η Τράπεζα της ΗΒ μιλάει πολύ για κρυπτονομίσματα τον τελευταίο καιρό… Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σχέδια να γίνει ένας «παγκόσμιος κόμβος τεχνολογίας για τα κρυπτονομίσματα και μάλιστα τα stablecoins να χρησιμοποιούνται «ως αναγνωρισμένη μορφή πληρωμής». Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε έκτοτε ότι θα παρέμβει για να κατευθύνει και να επιβλέπει τα stablecoins.

Οι όγκοι των συναλλαγών στην Ινδία έχουν πέσει κατακόρυφα κατά τουλάχιστον 50% μετά την εφαρμογή φόρου 1% σε όλες τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Την 1η Ιουλίου 2022, η ινδική κυβέρνηση θέσπισε έναν φόρο 1% (που ονομάζεται TDS) για όλες τις συναλλαγές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα άνω των 126 $ (10.000 INR). Σύμφωνα με αυτόν τον κανονισμό, είναι πλέον υποχρεωτικό για τις ανταλλακτήρια να παρακρατούν το 1% της αξίας συναλλαγής από τον αγοραστή. Αυτό το ποσό θα πρέπει στη συνέχεια να καταβληθεί ως φόρος στην κυβέρνηση. Τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση της Ινδίας επέβαλε επίσης φόρους 30% σε όλα τα εισοδήματα που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα.

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) δεν θα αποκλείσει τροποποιήσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία και θα εισάγει νέους κανόνες που θα προσθέτουν περισσότερους περιορισμούς στους ιδιώτες επενδυτές κρυπτονομισμάτων.

Η Κεντρική Τράπεζα της Σιγκαπούρης "εξετάζει προσεκτικά την εισαγωγή πρόσθετων εξασφαλίσεων για την προστασία των καταναλωτών".

«Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ορίων στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και κανόνες για τη χρήση μόχλευσης ».

Στο πρώτο συνέδριο της Federal Reserve για τον διεθνή ρόλο του δολαρίου, η προοπτική ενός ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δεν εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες.

«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν γενικά ότι η τεχνολογία από μόνη της δεν θα οδηγήσει σε δραστικές αλλαγές στο παγκόσμιο νομισματικό οικοσύστημα, καθώς άλλοι παράγοντες όπως το κράτος δικαίου, η σταθερότητα, και η ρευστότητα των αγορών είναι κρίσιμοι για τα πλεονεκτήματα που κατέχουν τα κυρίαρχα νομίσματα. Η σύνοψη της Fed υποβάθμισε επίσης τους κινδύνους που θέτουν τα ξένα νομίσματα, ειδικά το κινεζικό γουάν, ή τα ψηφιακά νομίσματα που ακολουθούν το δολάριο, αποκαλώντας «το εύρος των διασυνοριακών CBDC».

Οι φιλοδοξίες της Κίνας για διεθνή ρόλο του γουάν έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία μεταξύ ορισμένων σχολιαστών και πολιτικών στις ΗΠΑ, γεγονός που αντλεί μεγάλη διεθνή μόχλευση από τον ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού. Το ψηφιακό RMB είναι το μεγαλύτερης κλίμακας λειτουργία CBDC στον κόσμο αυτή τη στιγμή, αλλά φαίνεται ότι ήταν περισσότερο μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί τοπικές πλατφόρμες πληρωμών όπως το AliPay και το WeChat Pay παρά με ξένα νομίσματα μέχρι τώρα.