Παραμένει πάνω από τα $1.400 ο χρυσός

Παραμένει πάνω από τα $1.400 ο χρυσός

Σε νέα υψηλά κινείται ο χρυσός τη Δευτέρα, παραμένοντας πάνω τα $1.400 ανά ουγγιά, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve και τις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα ο χρυσός ενισχύεται κατά $7,50 ή 0,5% τα $1,407,60 ανά ουγγιά αφού νωρίτερα είχε βρεθεί και υψηλότερα στα $1.414,40 ανά ουγγιά.

Την Παρασκευή, ο χρυσός ξεπέρασε τα $1.400 ανά ουγγιά για πρώτη φορά από το 2013. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε κατά 4,1%. 

Τα κέρδη του χρυσού ήρθαν στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed, κατά την οποία η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, αλλά μίλησε για «αβεβαιότητες» σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Το μήνυμα προς τις αγορές από τις προβλέψεις για τις μελλοντικές κινήσεις των επιτοκίων, γνωστό ως «dot plot», καθώς και τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ήταν πως η ελάφρυνση της νομισματικής πολιτικής είναι πιθανή.

Παράλληλα, η ένταση στη Μέση Ανατολή αλλά και η αβεβαιότητα σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, έχει ωθήσει τους επενδυτές στον χρυσό, που το θεωρούν επένδυση σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Τράμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν ξεκινώντας από σήμερα, Δευτέρα.

«Η παραμονή του χρυσού πάνω από τα $1400 υπογραμμίζει τον προειδοποιητικό τόνο στις διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Οι αυξανόμενες εντάσεις καθώς και η αβεβαιότητα στον εμπορικό πόλεμο, διασφαλίζουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία, παραμένουν προς το παρόν σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον », δήλωσε ο Χαν Ταν, αναλυτής της αγοράς στο FXTM.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, o χαλκός Ιουλίου κινείται σταθεροποιητικά $2,704 ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 0,4% στα $1,506,10 ανά ουγγιά.