7ος χρόνος, ημέρα 2157η
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Οριακές μεταβολές στη Wall Street

Οριακές μεταβολές στη Wall Street

Με ανεπαίσθητες μεταβολές κινούνται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά ενόψει της πλούσιας ατζέντας που έχουν οι επόμενες ημέρες καθώς ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου οι τεχνολογικοί κολοσσοί, ενώ αύριο και μεθαύριο συνεδριάζει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ο οποίος την Παρασκευή πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 35.000 μονάδες σήμερα υποχωρεί οριακά κατά μόλις 0,07% κινούμενος στις 35.033 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 διαπραγματεύεται ουσιαστικά αμετάβλητος (+0,03%) στις 4.413 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που βρίσκεται στις 14.843 μονάδες με +0,06%.

Υπενθυμίζεται ότι η περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε με sell-off τη Δευτέρα και απώλειες άνω των 700 μονάδων για τον Dow Jones, ωστόσο το κλίμα άλλαξε άμεσα και οι τρεις δείκτες όχι μόνο ολοκλήρωσαν το πενθήμερο με θετικό πρόσημο αλλά βρέθηκαν όλοι και σε νέα ιστορικά υψηλά.

«Οι μετοχές στις ΗΠΑ παραμένουν ανθεκτικές καθώς παρά το τείχος ανησυχιών συνεχίζουν να αναρριχώνται στο πεδίο των ρεκόρ», αναφέρει ο αναλυτής της Piper Sandler Κρεγκ Τζόνσον, επισημαίνοντας ότι «το εντυπωσιακό ξεκίνημα της περιόδου των εταιρικών κερδών έχει διατηρήσει ζωντανό το επενδυτικό συναίσθημα και αντισταθμίζει τις ανησυχίες περί κορύφωσης της ανάπτυξης, αλλά και τα αυξανόμενα νέα κρούσματα».

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων σημειώνεται ότι οι κολοσσοί Apple, Alphabet and Microsoft ανακοινώνουν αύριο το μεγέθη τους για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ θα ακολουθήσουν εντός της εβδομάδας Facebook και Amazon.

Μέχρι στιγμής πάντως το δεύτερο τρίμηνο - που αναμενόταν ισχυρό - έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, καθώς το 88% των εταιρειών S&P 500 έχουν δημοσιεύσει καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη ανά μετοχή, ένα ποσοστό που αν διατηρηθεί θα είναι και το μεγαλύτερο από τότε που ξεκίνησε να κρατά σχετικά στοιχεία η FactSet, δηλαδή το 2008.

Στις υπόλοιπες επενδυτικές εξελίξεις, ισχυρό ράλι πραγματοποιεί τις τελευταίες ώρες η τιμή του bitcoin η οποία έφτασε και πάνω από τα 39.000 δολάρια για πρώτη φορά από τα μέσα Ιουνίου, λαμβάνοντας ώθηση από τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Amazon ετοιμάζεται να δεχθεί το δημοφιλές κρυπτονόμισμα ως μέσο πληρωμής.

Ειδικότερα, αφότου την περασμένη εβδομάδα η ισοτιμία του bitcoin είχε βρεθεί κάτω και από τα 30.000 δολάρια, σήμερα ενισχύεται άνω του 12%, ενώ όπως είθισται έχει συμπαρασύρει και εκείνες των υπόλοιπων ψηφιακών νομισμάτων, με το Coinmarketcap.com να δείχνει ότι η αγορά συνολικά είδε την κεφαλαιοποίησή της να αυξάνεται κατά περισσότερα από 114 εκατομμύρια δολάρια το τελευταίο 24ωρο.