Οι ξένοι αγοράζουν ξανά Ελλάδα – Τι σηματοδοτεί η επιστροφή του Capital Group στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι ξένοι αγοράζουν ξανά Ελλάδα – Τι σηματοδοτεί η επιστροφή του Capital Group στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κίνηση που σηματοδοτεί την ευρύτερη αλλαγή στο επενδυτικό προφίλ της χώρας μας διεθνώς αποτελεί η επάνοδος στην Ελλάδα της κορυφαίας αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας «The Capital Group Companies, Inc.» που όπως ανακοινώθηκε χθες, ελέγχει το 5,06% της Eurobank.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι τα ελληνικά assets σταδιακά μπαίνoυν ξανά στα ραντάρ των κορυφαίων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού και δεν απασχολούν μόνο funds με βραχυπρόθεσμη οπτική που κυνηγούν ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές.

Η αμερικάνικη εταιρεία η οποία στο παρελθόν είχε μεγάλες θέσεις σε ελληνικές μετοχές, ελέγχει πλέον 187.812.291 δικαιώματα ψήφου επί των μετοχών της Eurobank, τα οποία αντιστοιχούν στο 5,0635% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η τρέχουσα αξία της θέσης της προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση του υποχρεωτικού ποσοστού ανακοίνωσης της θέσης δείχνει ότι η αύξηση της συμμετοχής της έχει επενδυτικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί και ένα «μήνυμα» προς την εγχώρια και διεθνή αγορά, το οποίο ακολουθεί αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες τράπεζες (π.χ Πειραιώς). 

Όπως σημειώνουν της αγοράς, η επιστροφή της Capital Group στην Ελλάδα, σηματοδοτεί πολλά περισσότερα απ’ ότι δείχνει αυτό το 5,06% που ελέγχει στην Τράπεζα Eurobank, ειδικά αν αυτή η εξέλιξη συνδυαστεί με άλλες επενδυτικές ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.

Το Capital Group, το οποίο διαχειρίζεται σήμερα πάνω από 2 τρισ. δολάρια είχε αποχωρήσει με εμφατικό τρόπο από πολλές επενδυτικές θέσεις που είχε στο ελληνικό χρηματιστήριο λίγο πριν τις εκλογές του 2015, προκαλώντας «σεισμό» στην αγορά όταν μετά από συνάντηση που είχαν υψηλόβαθμα στελέχη του με τους Γ. Σταθάκη και Γ.Μηλιό του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν πει ότι σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής θα ακολουθούσε χάος.

Τότε ήταν που πούλησε σημαντικές θέσεις που διακρατούσε σε αρκετές κορυφαίες εισηγμένες όπως OTE, ΟΠΑΠ, Eurobank, Jumbo κ.α., καθώς επίσης και στη Frigoglass που λίγα χρόνια πρωτύτερα, αποτελούσε μέλος του FTSE 25. Οι γενικευμένες πωλήσεις των ξένων (όχι μόνο της Capital Group) ξεκίνησαν στις 9 Δεκεμβρίου 2014 όταν ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. «βούτηξε» σε ποσοστό 12,78%, μια μέρα μετά από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δε θα ψηφίσει την πρόταση της Ν.Δ. για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Σταύρο Δήμα. Μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις το Χ.Α. έχασε άνω του 20% και ο Γ.Δ. από τις 1.030 μονάδες βρέθηκε στην περιοχή των 820 μονάδων.

Τα όσα εκτυλίχθηκαν λίγους μήνες μετά, δικαίωσαν απόλυτα το επενδυτικό… ραντάρ των διαχειριστών του αμερικανικού οίκου, καθώς μόλις έξι μήνες μετά τις ρευστοποιήσεις του, ήρθε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, τα capital controls, το κλείσιμο του Χ.Α. για πέντε εβδομάδες και οι νέες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015! Η χώρα φλέρταρε πιο έντονα από ποτέ με το Grexit και τη φυγή από τη ζώνη του ευρώ, εν μέσω πρωτοφανών πολιτικών ακροβασιών, το χρέος αυξήθηκε εκ νέου, ενώ υπογράφηκε νέο μνημόνιο.

Η αλλαγή σκηνικού και οι κύριοι καταλύτες

H επάνοδος του Capital Group λοιπόν, έρχεται να προστεθεί ως ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα άλλων σημαντικών κινήσεων που γίνονται από άλλα επενδυτικά funds στη χώρα μας (CVC Capital, PC Partners), αλλά και με το γενικότερο timing, όπως μαρτυρούν όλοι οι δείκτες προεξόφλησης, όπως η εικόνα του Χρηματιστηρίου, οι αποδόσεις των ομολόγων και η αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s στις αρχές Νοεμβρίου.

Αντίστοιχες κινήσεις εισόδου μεγάλων θεσμικών επενδυτών αναμένεται ότι θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα σε εισηγμένες επιχειρήσεις, καθώς η αλλαγή του επενδυτικού κλίματος και οι προοπτικές που διανοίγονται στην πραγματική οικονομία, προσελκύουν πλέον χαρτοφυλάκια τα οποία επί χρόνια είχαν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους από την ελληνική αγορά.

Κεντρικός καταλύτης για το «ξεκλείδωμα» του επενδυτικού ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα είναι η προσδοκία για την επενδυτική έκρηξη δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που θα πυροδοτήσει η εισροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Είναι επίσης οι θετικές εξελίξεις με το εμβόλιο που προσδίδουν μεγαλύτερη ορατότητα ότι μέσα στο επόμενο έτος πολλά μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο, αλλά και η πολιτική σταθερότητα και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

​​ενα από τα «κλειδιά» για να ξεμπλοκάρουν επενδύσεις και να δημιουργηθεί ασφαλές και βατό περιβάλλον για εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, είναι η πολιτική σταθερότητα και το ξεκάθαρο πλαίσιο κανόνων. Αυτές οι προϋποθέσεις, μετά από χρόνια, πληρούνται στη χώρα μας.

Οι αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν ότι – παρά την κρίση – η Ελλάδα είναι σε πορεία διαρκούς βελτίωσης ώστε να επιστρέψει στο κλαμπ των χωρών που θεωρούνται… κανονικές δημοσιονομικά, με το 10ετές να πέφτει κάτω από το 1%. Κομβικό ρόλο ασφαλώς παίζει και το momentum που δίνει η επικείμενη εισροή μεγάλων κεφαλαίων από το ταμείο ανάκαμψης από την Ευρώπη, που θα αλλάξει ριζικά την κατάσταση.

Συνδυαστικά με τα deals, μετά από αρκετά χρόνια η πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα για τις ελληνικές εταιρείες έχει ανοίξει για τα καλά. Οι εκδόσεις ομολόγων κλείνουν με τρομερή υπερκάλυψη, όπως το πρόσφατο ομόλογο του ΟΠΑΠ που ζητούσε 200 εκατ. ευρώ και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ, ή τα ομόλογα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda Development που υπερκαλύφθηκαν με χαρακτηριστική ευκολία τον περασμένο Ιούλιο.