ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Οι μετοχές «survivors» του ελληνικού Χρηματιστηρίου

Οι μετοχές «survivors» του ελληνικού Χρηματιστηρίου

Μετά την «καθολική» αργία των χρηματιστηρίων διεθνώς, η εβδομάδα ξεκινάει στην Wall Street με νέα ιστορικά υψηλά των δεικτών Dow Jones και S&P 500 στον απόηχο των ισχυρών στοιχείων για την αγορά εργασίας στην Αμερική που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Πράγματι, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 916.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο - υψηλό επταμήνου- οδηγώντας τον δείκτη ανεργίας στο 6% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα. 

Στην ελληνική αγορά, ο Μάρτιος διέψευσε τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έχει δημιουργηθεί αρνητική παράδοση για τον μήνα, αφού 15 φορές στα τελευταία 22 χρόνια, έκλεινε με αρνητικό πρόσημο.

Η παράδοση έσπασε με τον Γενικό Δείκτη το Μάρτιο να καταγράφει κέρδη της τάξεως του 9,17% σημειώνοντας τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς. Το ίδιο διάστημα, υπεραπέδωσε ο Τραπεζικός Δείκτης με κέρδη +14,7%,παρά την αρνητική πορεία της μετοχής της τράπεζας Πειραιώς ( -43,20%).

Η κίνηση της αγοράς, αποτύπωσε μια σειρά θετικών γεγονότων όπως τα μέχρι τώρα εταιρικά αποτελέσματα της χρήσης του 2020, η έκδοση επιχειρηματικών ομολόγων, η κινητικότητα στο χώρο των κατασκευών, των μετάλλων και της πληροφορικής, το αναμενόμενο ξεκίνημα του τουρισμού με την αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού, οι προσδοκίες για την πρώτη εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στις αρχές του δευτέρου εξαμήνου.

Η αγορά και το επόμενο διάστημα θα μπει στο στόχαστρο των διεθνών επενδυτών καθώς θα προστεθούν και οι προσπάθειες των τραπεζών για περαιτέρω μείωση των NPEs, αρχής γενομένης από το εγχείρημα «ανακεφαλαιοποίηση» της τράπεζας Πειραιώς. 

Όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, πρωτόγνωρο φαινόμενο και για τις αγορές, υπάρχουν εταιρείες που εκ των πραγμάτων επλήγησαν ιδιαίτερα σε σχέση με άλλες καθώς τα περιοριστικά μέτρα συρρίκνωσαν τις πωλήσεις τους. 

Σε αυτό το πλαίσιο, θέτουμε στο μικροσκόπιο, τέσσερις μετοχές εταιρειών, που παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας, απέδειξαν ότι πρόκειται μετοχές –survivors για την χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά και για τη δυνατότητά τους να ανταπεξέρχονται ακόμα και σε έκτακτα φαινόμενα υψηλής έντασης.

ΟΠΑΠ 

Η εταιρεία αντιμετώπισε περίπου 4,5 μήνες lockdown με πτώση 30% στα έσοδα και κάμψη των συγκρίσιμων EBITDA  κατά 47%. Η ανάπτυξη των διαδικτυακών δραστηριοτήτων συνεισέφερε σημαντικά στα συνολικά έσοδα της εταιρείας, καθώς τόσο τα έσοδα από διαδικτυακά παίγνια, όσο και η βάση των πελατών, ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόταση μερίσματος 0,45 ευρώ ανά μετοχή, ( περίπου 4% μερισματική απόδοση) υπερέβη τις προσδοκίες εκτιμώντας παράλληλα ότι το άνοιγμα των καταστημάτων το επόμενο διάστημα θα επιφέρει μια πρόταση επιπλέον μερίσματος 20-25 λεπτών στη συνέλευση του Ιουνίου.

ΟΠΑΠ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Από τα χαμηλά του Νοεμβρίου (6,8550 ευρώ) ο τίτλος κινήθηκε σε έντονα ανοδικό κανάλι και προσέγγισε το μεγάλο χάσμα του Φεβρουαρίου του 2020 (11,65-11,95) ευρώ. 

Ανοδική διάσπαση του επιπέδου, θα δώσει συνέχιση της κίνησης με στόχο την υπέρβαση και των υψηλών του 2020 (12,66 ευρώ) του Ιανουαρίου του 2020. Η ζώνη 11,20 -11,26 ευρώ, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά σε ενδεχόμενο διόρθωσης του τίτλου.

ΕΧΑΕ

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ανακοινώνοντας μείωση κύκλου εργασιών κατά 8,5% σε σχέση με το 2019 και πτώση κερδών από τα 6,08 εκατ. ευρώ στα 3,87 εκατ. ευρώ  κατέδειξαν ότι τα αποτελέσματα επλήγησαν ιδίως κατά το διάστημα Απριλίου- Οκτωβρίου του 2020, όπου η δραστηριότητα υπήρξε αναιμική.

Όμως ήδη το α΄ τρίμηνο η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε περί τα 75 εκατ. ευρώ, αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με την συνολικότερη εικόνα της περσινής χρονιάς ( +15%) και με την προσδοκία δεδομένων των επερχόμενων αυξήσεων κεφαλαίου και πιθανών νέων εκδόσεων ομολόγων, μιας ιδιαίτερα αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας.

ΕΧΑΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

 Η μετοχή στο εβδομαδιαίο, διέσπασε την αντίσταση των 3,88 ευρώ και κινείται προς την επόμενη των 4,125 ευρώ και κυρίως του απλού κινητού μέσου των 200 εβδομάδων ( 4,20 ευρώ).

Η γραμμή τάσης ορίζει την κίνηση και «οδηγεί» τον τίτλο σε ένα σημαντικό πλέγμα αντιστάσεων: Το χάσμα του περσινού Φεβρουαρίου ( 4,50-4,57) ευρώ και την κατερχόμενη περιοριστική D1απο τον Ιούλιο του 2017 και τα 5,8640 ευρώ. Σημαντικές στηρίξεις παρέχουν τα 3,88 και 3,70 ευρώ.

JUMBO

 Η εταιρεία δραστηριοποιούμενη στο χώρο του λιανεμπορίου, ανέδειξε τα προβλήματα των περιοριστικών μέτρων με αποκορύφωμα την πτώση του 54% στο τζίρο του Δεκεμβρίου και με τον Ιανουάριο να επανέρχεται στα επίπεδα του 2019. Τον Φεβρουάριο επανήλθε στις απώλειες εσόδων κατά 34%, αλλά τα σημαντικά δομικά χαρακτηριστικά της εταιρείας δεν παύουν να ισχύουν.

Η Jumbo είναι ηγέτιδα δύναμη στο λιανεμπόριο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με διεθνώς αναγνωρισμένο brand.Οι αναλυτές προσδοκούν ισχυρή ανάκαμψη της Jumbο με το άνοιγμα της οικονομίας, αφού οι χαμηλές τιμές της αλυσίδας δουλεύουν καλά σε όλη τη διάρκεια των οικονομικών κύκλων.

Ο αρνητικός καθαρός δανεισμός και η συνεχόμενη αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα, «εξηγούν» το χαρακτηρισμό survivor στην περίπτωσή της. Η διάθεση πακέτου μετοχών (3,85% του κεφαλαίου) εκ μέρους του Απ.Βακάκη, μόνο θετικά τιμολογείται για τα σχέδια της επόμενης ημέρας.

ΜΠΕΛΑ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Σημαντική διαγραμματική εξέλιξη η ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 εβδομάδων, η οποία ώθησε τη μετοχή προς την αντίσταση των 15,65 ευρώ, για Τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα. Επιβεβαιωμένη υπέρβαση το επιπέδου, θα προσδώσει ορμή στη μετοχή για την επόμενη ισχυρή αντίσταση του gap του Φεβρουαρίου του 2020 ( 17,13-17,35) ευρώ. Ισχυρή πλέον η στήριξη των 14,49 ευρώ.

AUTOHELLAS

 Με την τουριστική αγορά να λειτουργεί στην ουσία μόνο για τρείς μήνες κατά το 2020 και με ιδιαίτερα μειωμένη προσέλευση, η εταιρεία αντεπεξήλθε πολύ καλά  με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να είναι μειωμένος κατά 60,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019 και η διαθέσιμη ρευστότητα ιδιαίτερα αυξημένη.

Στις 31/12/2020 τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν σε 273 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο κερδοφόρο τρίμηνο της χρονιάς, μετρίασε τις απώλειες επιβεβαιώνοντας την προσαρμοστικότητα της εταιρείας στην πανδημική κρίση. Η ταχύτητα των εμβολιασμών στην Ευρώπη θα ωθήσει ανάλογα και τον τουρισμό που αναμένεται τουλάχιστον στο 50% του αντίστοιχου του 2019.

Την Τετάρτη 7 Απριλίου, θα αποκοπεί το μέρισμα χρήσης 0,23 ευρώ ανά μετοχή, που αποφασίστηκε στην Τακτική Συνέλευση των Μετόχων της στις 31 Μαρτίου.

ΟΤΟΕΛ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η μετοχή της ΟΤΟΕΛ, από τον Νοέμβριο του 2020 κινείται ανοδικά με την Κ20 να ορίζει την τάση, κατακτώντας τον επίπεδο των 6,56-6,75 ευρώ. Επιβεβαιωμένη διάσπαση των 6,75 ευρώ, θα προσδώσει ορμή στη μετοχή με μεσοπρόθεσμο στόχο το επίπεδο των 8,25 ευρώ των υψηλών του Φεβρουαρίου του 2020.Η γραμμή τάσης Κ20 παρέχει στήριξη στην ανοδική κίνηση, με ενδεχόμενη καθοδική της διάσπαση να βρίσκει στήριξη στα 6 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.