Οι μετοχές που αντέχουν στον πόλεμο

Οι μετοχές που αντέχουν στον πόλεμο

Οι νέες πιθανές κυρώσεις της Δύσης  στη Ρωσία, ανησυχούν τους επενδυτές καθώς η διακοπή παροχής φυσικού αερίου παραμένει ένα σενάριο όχι τόσο πιθανό, αλλά και που δεν μπορεί να αποκλειστεί. H διαφαινόμενη μείωση του ισολογισμού της FED από τον Μάιο είναι ένας ακόμα παράγοντας μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, δεικτοβαρείς ελληνικοί τίτλοι φαίνεται ότι αγνοούν το βαρύ περιβάλλον με κίνηση στα προ του πολέμου επίπεδα.

Δύο εμπόδια βρήκε στο δρόμο του ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου. Το τεχνικό αφού ο δείκτης  μόλις συνάντησε το επίπεδο των 900 μονάδων και τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (897 μονάδες), άρχισε να υποχωρεί  και το σήμα των διεθνών αγορών που για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση διορθώνουν.

Το σήμα δόθηκε και από την Lael Brainard, μέλος της FED  η οποία προχτές βράδυ  υπονόησε ταχύτερη μείωση του ισολογισμού της  Κεντρικής Τράπεζας και πιθανή αύξηση επιτοκίων νωρίτερα και εντός του Μαΐου ακόμα, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Στο μέτωπο της πολεμικής σύρραξης, οι βαρβαρότητες που αποκαλύπτονται οδηγούν προς νέες πιθανές κυρώσεις της Δύσης  στη Ρωσία που ανησυχούν τους επενδυτές καθώς η διακοπή παροχής φυσικού αερίου παραμένει ένα σενάριο όχι τόσο πιθανό, αλλά και που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οι κυρώσεις εκτείνονται και στη συνεχιζόμενη  απέλαση Ρώσων διπλωματών από τις χώρες της Ευρώπης  σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963. 

Σε  αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας,  δεικτοβαρείς τίτλοι που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και παρά το σχετικά «βαρύ» κλίμα, έχουν επανέλθει στα προ - πολέμου επίπεδα και ακόμα υψηλότερα, δημιουργώντας και μια γενικότερη καλή συμπεριφορά του συνόλου των σημαντικών δεικτών.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ 

Με τα 341 εκατ. ευρώ που εμφάνισε για το 2021 ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων και με το υψηλό συνολικό μέρισμα ( 0,40 ευρώ ανά μετοχή + έκτακτο μέρισμα από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών)  μπήκε το 2022, με τη χθεσινή ημέρα να είναι αφιερωμένη στις δραστηριότητές του.  Εγκαινιάστηκε πράγματι χθες το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα στην Κοζάνη, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο μαμούθ  με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που φτάνει στα 204,3 MW.  Υπολογίζεται ότι θα παράγει ετησίως ενέργεια 350 GWh, ενώ θα καλύψει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών με ενέργεια μηδενικών εκπομπών.

Ο Όμιλος με άξονα το στρατηγικό σχέδιο “Όραμα 2025” υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα, στοχεύοντας σε δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030.

Η ανοδική διάσπαση της σημαντικής αντίστασης των 6,60 ευρώ, καθώς και του απλού κινητού μέσου των 200 εβδομάδων (6,80 ευρώ), επιτάχυνε την κίνηση του τίτλου που οδεύει προς την αντίσταση της ζώνης 7,55-7,62 ευρώ. Η μετοχή βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου και σε περίπτωση υποχώρησης η ζώνη 6,80-6,60 ευρώ αποτελεί σημαντική στήριξη.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ 

Η εταιρεία διατηρεί συγκριτικά πλεονεκτήματα που την ωθούν στην διαφοροποίησή της από το γενικότερο κλίμα  καθώς με το χαμηλό κόστος Αλουμινίου βρίσκεται στους φτηνότερους παραγωγούς παγκοσμίως. Πρωταγωνιστεί επίσης και στην ενεργειακή μετάβαση δεδομένου ότι διαθέτει σχεδόν 3,5 GW  ώριμων έργων και 3,5 GW σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ebitda το 2022 θα προσεγγίσουν τα 500 εκατ. ευρώ, με στόχο τα 700 εκατ. ευρώ το 2025. Οι αναλυτές συμφωνούν (consensus) ότι θα διατηρήσει τη μόχλευση της σε χαμηλά επίπεδα παρά την αξιόλογη αύξηση της κερδοφορίας της. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι θα είναι σε θέση να διατηρήσει την μερισματική της πολιτική βελτιώνοντας την τα επόμενα χρόνια.

Ο σχηματισμός diamond του γραφήματος, δεν έδωσε την ανοδική κίνηση που αναμενόταν, αλλά παρά την πολεμική σύρραξη η μετοχή δεν απώλεσε τα 13,70 ευρώ, διασπώντας εκ νέου τα 15,10 ευρώ, που μπορεί να δώσει την απαραίτητη ορμή  για κίνηση προς τα ιστορικά υψηλά των 16,25 ευρώ. Από κει και πάνω sky is limit για τη μετοχή, ενώ ενδεχόμενη κίνηση αποθέρμανσης δύσκολα μπορεί να οδηγήσει σε επίπεδα κάτω από τα 13,70 ευρώ.

ΟΠΑΠ 

Το 2021 επιβεβαιώθηκε η ισχυρή οικονομική θέση του Ομίλου ενισχύοντας την κερδοφορία της και ανακοινώνοντας συνολική διανομή (μέρισμα + επιστροφή κεφαλαίου)  ύψους 1,5 ευρώ στους μετόχους του. Βασικός και ανοδικός μοχλός ανάπτυξης η online δραστηριότητα, όπως άλλωστε και η ψηφιακή αναβάθμιση του ομίλου.

Η μετοχή, έπιασε τα επίπεδα προ του πολέμου προσεγγίζοντας την πολύ σημαντική ζώνη αντίστασης 13,63- 13,90 ευρώ,( και από τον Ιούνιο του 2014)  που εάν και εφόσον  υπερβληθεί θα προσδώσει νέα δυναμική κίνηση στον τίτλο. Επόμενη σοβαρή αντίσταση τα 15,20 ευρώ , ενώ τα 12,96 ευρώ, είναι πρώτη αξιόλογη στήριξη σε ενδεχόμενο διόρθωσης.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ 

Αμυντική και ανθεκτική στις πιέσεις η εταιρεία είναι από εκείνες που θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν στο α' εξάμηνο του 2022. Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει εγκατεστημένη ισχύ 892 MW από ΑΕΠ (865 MW αιολικά, 18 MW υδροηλεκτρικά και 9 MW ηλιακά) στην Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, με την εταιρεία να έχει θέσει μεσοπρόθεσμο στόχο τα 3 GW έως το 2026.  Οι αναλυτές εκτιμούν μια μέση ετήσια αύξηση των προσαρμοσμένων κερδών  κατά 24% για τα επόμενα τρία χρόνια και μερισματική απόδοση 2,7%-3,5% για το ίδιο διάστημα.

Η μετοχή εξέπληξε τους επενδυτές καθώς από την έναρξη του πολέμου καταγράφει κέρδη 27%, έχοντας διασπάσει ανοδικά και την ισχυρή στήριξη των14,80 ευρώ. Το σημείο αυτό αποτελεί στο ενδεχόμενο διόρθωσης σημαντική στήριξη πλέον με επόμενο βήμα στα 14,10 ευρώ. Η μεγάλη μακροπρόθεσμη ανοδική γραμμή τάσης από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020  Κ10 οδηγεί την κίνηση. Τα υψηλά των 17,28 ευρώ της 31ης Μαρτίου δύσκολος, αλλά εφικτός  στόχος προς υπέρβαση.