Οι αμερικανικές τράπεζες καταργούν 500 δομημένα προϊόντα εισηγμένα στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

Οι αμερικανικές τράπεζες καταργούν 500 δομημένα προϊόντα εισηγμένα στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ
AP Images

Τρεις κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες η JPMorgan, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs πρόκειται να καταργήσουν 500 δομημένα προϊόντα τα οποία εισηγμένα στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει εκδώσει μια σειρά διαταγμάτων που εμποδίζει τις επενδύσεις σε εταιρείες που φέρονται να έχουν δεσμούς με τον στρατό της Κίνας.

Η αρμόδια αρχή του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι η απόφαση κατάργησης 500 δομημένων προϊόντων είναι "άμεσο αποτέλεσμα" των κυρώσεων των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

"Η HKEX συνεργάζεται στενά με τους σχετικούς εκδότες για να εξασφαλίσει την ομαλή διαγραφή και να διευκολύνει τις ρυθμίσεις", ανέφερε την Κυριακή "Δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά δομημένων προϊόντων του Χονγκ Κονγκ, τη μεγαλύτερη στον κόσμο με πάνω από 12.000 προϊόντα", προσθέτει η ανακοίνωση. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφότου την περασμένη Παρασκευή οι πάροχοι παγκόσμιων δεικτών MSCI Inc και FTSE Russell ανακοίνωσαν πως θα αφαιρέσουν τρεις κινεζικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες από τους δείκτες τους, αντιδρώντας στην επενδυτική απαγόρευση που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση. 

Η FTSE Russell και η MSCI ανακοίνωσαν πως θα διαγράψει τις China Mobile, China Telecom και China Unicom Hong Kong από τοFTSE Global Equity Index Series, το FTSE Global China A Inclusion Indexes και τους σχετιζόμενους δείκτες. 

Αναλόγως την περασμένη Τετάρτη, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε και αυτό οτι θα προχωρήσει στην διαγραφή των συγκεκριμένων εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Νοέμβριο ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύει στους Αμερικάνους να επενδύουν από τον Νοέμβριο του 2021 σε κινεζικές εταιρείες που οι ΗΠΑ κρίνουν ότι έχουν σχέσεις με τον κινεζικό στρατό.