Ο θησαυρός της Ουκρανίας και ο πόλεμος των εμπορευμάτων

Ο θησαυρός της Ουκρανίας και ο πόλεμος των εμπορευμάτων

Η Ουκρανία, για πάνω από δυο αιώνες υφίστατο την Τσαρική τυραννία. Για περίπου εξήντα χρόνια έζησε τη φρίκη του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού. Και μέσα στα πλαίσια της Σοβιετικής Ένωσης, βίωσε τον Γολοντομόρ, τον γνωστό ως Μεγάλο Λιμό από το 1932 έως το 1933, που άφησε πίσω του σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 7 με 10 εκατομμύρια νεκρούς. Σήμερα το ολιγαρχικό καθεστώς του Κρεμλίνου, υποστηρίζει ότι η Ουκρανία είναι τμήμα της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού της Ρωσίας και ορέγεται την προσάρτηση της.

Ωστόσο, εδώ δεν έχουμε ούτε θέμα ιστορίας, ούτε θρησκείας, ούτε παράδοσης, ούτε πολιτισμού. Έχουμε το θέμα της κατάκτησης μιας χώρας σαν την Ουκρανία, με πλουσιότατο υπέδαφος, με σημαντική αγροτική παραγωγή και δυναμική βιομηχανική παραγωγή. Το καθεστώς Πούτιν, βασίζει τη μακροημέρευση του, όχι πάνω στην οικονομική ανάπτυξη, στην τεχνολογία, στην καινοτομία και στην ψηφιακή μετάβαση, αλλά στην εξόρυξη του υπεδάφους της αχανούς Ρωσίας και μόνο.

Γι’ αυτό το λόγο εποφθαλμιά την Ουκρανία. Εποφθαλμιά τον θησαυρό του υπεδάφους της, καθώς και τα αγροτικά προϊόντα της Εστιάζοντας πρωτίστως στις πρώτες ύλες. Μέχρι τώρα είχαμε ζήσει τον εμπορικό πόλεμο, που είχε κηρύξει ο πρόεδρος Τραμπ στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Παρακολουθούσαμε και παρακολουθούμε τον τεχνολογικό και ψηφιακό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Λ.Δ. της Κίνας, στα πλαίσια της πρωτοκαθεδρίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σήμερα αρχίζουμε να βιώνουμε τον πόλεμο των εμπορευμάτων. Και η Ρωσία, θέλει να αποκτήσει το πάνω χέρι.

Η Ουκρανία διαθέτει το πλουσιότερο υπέδαφος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με έκθεση του Andriy Futey, μέλους του Ukrainian Congress Committee of America Ukrainian World Congress, προκύπτουν τα ακόλουθα δεδομένα για την Ουκρανία.

Η Ουκρανία βρίσκεται στη 4η θέση παγκοσμίως, όσον αφορά την αποτίμηση της αξίας των φυσικών πόρων της. Ειδικά:

  • Βρίσκεται στην 1η θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά τα βεβαιωμένα κοιτάσματα ουρανίου.
  • Βρίσκεται στη 2η ευρωπαϊκή θέση και βρίσκεται 10η στην παγκόσμια κατάταξη, στα βεβαιωμένα κοιτάσματα τιτανίου.
  • Βρίσκεται στη 2η θέση παγκοσμίως, στα κοιτάσματα μαγγανίου.
  • Βρίσκεται στη 2η θέση παγκοσμίως, σε κοιτάσματα σιδήρου.
  • Βρίσκεται στη 2η θέση πανευρωπαϊκά, σε κοιτάσματα μολύβδου.
  • Βρίσκεται στην 3η θέση πανευρωπαϊκά και στη 13η παγκοσμίως, σε κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου, μετά και από την ανακάλυψη της γεωλογικής λεκάνης του Lviv.
  • Βρίσκεται στη 7η θέση στον κόσμο, στα αποθέματα λιγνίτη.

Η αγροτική παραγωγή της Ουκρανίας, μπορεί να ικανοποιήσει τις διατροφικές ανάγκες 600 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

  • Κατέχει την 1η θέση στην καλλιεργήσιμη γη, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Κατέχει την 1η θέση παγκοσμίως, στις εξαγωγές ηλιόσπορου και ηλιέλαιου.
  • Κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως, στην παραγωγή κριθαριού.
  • Κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως, στην παραγωγή καλαμποκιού.
  • Κατέχει την 4η θέση παγκοσμίως, στην παραγωγή πατάτας.
  • Κατέχει την 5η θέση παγκοσμίως, στην παραγωγή σίκαλης.
  • Κατέχει την 5η θέση παγκοσμίως, στην παραγωγή μελιού.
  • Κατέχει την 8η θέση παγκοσμίως, στις εξαγωγές σιταριού.
  • Κατέχει την 9η θέση παγκοσμίως, στην παραγωγή αυγών.
  • Κατέχει την 16η θέση παγκοσμίως, στις εξαγωγές τυριών.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η Ουκρανία κατέχει την 1η θέση πανευρωπαϊκά στην παραγωγή αμμωνίας, καθώς και την 3η θέση στην Ευρώπη και 8η στον κόσμο, όσων αφορά τη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ατομικούς αντιδραστήρες.

Είναι φανερό, ότι το Κρεμλίνο δεν κινείται κατά της Ουκρανίας, με άξονα τις παραδοσιακές ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές αξίες. Ούτε για να διασώσει τους ρωσόφωνους πληθυσμούς, που καταπιέζονται. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του, παραμένει απαράλλακτος από το 2014. Και εστιάζει στον ουκρανικό θησαυρό και στα «εμπορεύματα», που κρύβει στο υπέδαφος του.

Η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι μια κίνηση που δείχνει, ότι περνάμε πλέον σε μια νέα φάση της ιστορίας. Στον πόλεμο των εμπορευμάτων, των πρώτων υλών, των τροφίμων. Σε έναν πόλεμο από την έκβαση του οποίου, εξαρτάται όχι μόνο η ευημερία των κατοίκων παγκοσμίως, αλλά και η πορεία των λαίμαργων τεχνολογικών εξελίξεων, που απαιτούν ολοένα και περισσότερες ποσότητες ενέργειας, πρώτων υλών και σπάνιων γαιών. Σε έναν πόλεμο, που πιθανότατα το μόνο ασφαλές καταφύγιο, να αποδειχθεί και πάλι, ότι είναι ο χρυσός.