Ο ιδρυτής του Ethereum αμφισβητεί το οικονομικό μοντέλο «αποθεμάτων - ροών»

Ο ιδρυτής του Ethereum αμφισβητεί το οικονομικό μοντέλο «αποθεμάτων - ροών»

Ο Vitalik Buterin, ιδρυτής του πιο δημοφιλούς δικτύου blockchain Ethereum, και δεύτερου μεγαλύτερου σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματος ($ETHER) εξέφρασε την αντίθεση του στο οικονομικό μοντέλο stock-to-flow (Αποθεμάτων-Ροών)το οποίο αποκτούσε αρκετή δημοφιλία στην επενδυτική κοινότητα για την αποτίμηση της πραγματικής αξίας του $ETH. «Τα χρηματοοικονομικά μοντέλα που δίνουν μια ψευδή αίσθηση βεβαιότητας είναι επιβλαβή και αξίζουν χλευασμού», σύμφωνα με τον συνιδρυτή του Ethereum.

Ο συνιδρυτής του Ethereum, τάχθηκε κατά των υπερβολικά απλοποιημένων οικονομικών μοντέλων για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, αναφέροντας το μοντέλο stock-to-flow ως ένα «επιβλαβές» παράδειγμα. Σύμφωνα με τον Buterin, το μοντέλο αυτό δεν φαίνεται αποτελεσματικό και δεν μπορούσε παρά να ασκήσει κριτική στα απλοϊκά οικονομικά μοντέλα.

Το Stock-to-flow είναι ένα μοντέλο που χρησιμοποιούν επενδυτές και αναλυτές κρυπτονομισμάτων κυρίως για bitcoin (BTC) για να προβλέψουν την τιμή του κρυπτονομίσματος. Το μοντέλο αποθεμάτων- ροών μέχρι τώρα χρησιμοποιείται από την επενδυτική κοινότητα για πολύτιμα μέταλλα ή ορυκτά όπως ο χρυσός. Καθώς πρόκειται για σπάνιους πόρους, η ποσότητα που μπορεί να παραχθεί μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που προκαλεί την αύξηση της αναλογίας του αποθέματος προς τη ροή.

Ουσιαστικά η αναλογία μετρά την ποσότητα του bitcoin που διατίθεται στην αγορά διαιρεμένη με την ποσότητα που εξορύσσεται ετησίως. Στη συνέχεια, αυτό χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μιας γραμμής (η κόκκινη γραμμή παρακάτω) σε ένα γράφημα τιμών που δείχνει τις εκτιμώμενες τιμές στο μέλλον.

Το μοντέλο δημιουργήθηκε από έναν ανώνυμο Ολλανδό πρώην θεσμικό επενδυτή, γνωστός με το ψευδώνυμο «PlanB».

Το stock-to-flow εφαρμόστηκε αρχικά στο χρυσό και το ασήμι, αλλά στη συνέχεια υιοθετήθηκε από την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, κυρίως όσον αφορά το BTC. Το Bitcoin, είναι σπάνιο και ακριβό στην παραγωγή. Επομένως, τα αποθέματα και η ροή είναι πιθανώς τα πιο κρίσιμα στοιχεία για τον προσδιορισμό της αξίας του. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στη βιομηχανία εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων έχουν ως αποτέλεσμα ταχύτερη παραγωγή χρυσού, ενώ η παραγωγή Bitcoin κατανέμεται πιο ομοιόμορφα και σταδιακά ολοένα και πιο περιορισμένα.

Ωστόσο τα κρυπτονομίσματα, σε αντίθεση με το χρυσό και το ασήμι,  δεν μπορούν να μετατραπούν σε άλλα αντικείμενα όπως κοσμήματα. Ως αποτέλεσμα, κάθε κρυπτονόμισμα στην κυκλοφορία αντιπροσωπεύει μια πιθανή προσφορά, επειδή οι επενδυτές μπορούν να πουλήσουν όλα τα κρυπτονομίσματα τους ανά πάσα στιγμή. Ως εκ τούτου, μια υψηλή αναλογία αποθέματος προς ροή όταν αναφερόμαστε σε κρυπτονομίσματα, αντιπροσωπεύει σχετική, όχι απόλυτη αξία.

Αυτή η σχετική τακτική εισροή κάνει πολύ πιο εύκολο να προβλεφθεί η αναλογία αποθεμάτων προς ροών του Bitcoin, αν και δεν είναι πάντα ιδανική, καθώς όσο το Bitcoin ωριμάζει ως επενδυτικό στοιχείο, τόσο οι μακροοικονομικοί παράγοντες θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο την τιμή του.

Με βάση το παραπάνω διάγραμμα, το μοντέλο απόθεμα σε ροή ήταν, ως επί το πλείστον, σωστό. Ωστόσο, το μοντέλο άρχισε πρόσφατα να αποσυνδέεται από την πραγματική τιμή του bitcoin. Το μοντέλο προέβλεψε ότι η τιμή του bitcoin θα ήταν λίγο πάνω από τις 67.000 $ στις 18 Ιουνίου, ωστόσο, το bitcoin διαπραγματευόταν κάτω από 19.000 $ εκείνη την ημέρα. Σύμφωνα με το μοντέλο η τιμή διαπραγμάτευσης του $BTC σε ένα χρόνο υπολογίζεται να είναι στα $113.000 δολάρια.