Ο χρυσός θα είναι ξανά το ασφαλέστερο καταφύγιο για τους επενδυτές

Ο χρυσός θα είναι ξανά το ασφαλέστερο καταφύγιο για τους επενδυτές

O χρυσός από τα υψηλά του Αυγούστου εισήλθε σε ένα πλαγιοκαθοδικό κανάλι και παρά την εκτόξευση του δείκτη φόβου την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχει δείξει ακόμα διάθεση για πτήσεις άνω των 2000 δολαρίων/ουγγιά.

Ένας από τους κυριότερους λόγους των χαμηλότερων αποτιμήσεων είναι ότι οι Κεντρικές Τράπεζες της Τουρκίας, του Ουζμπεκιστάν και της Ρωσίας, δεδομένων των οικονομικών απωλειών από την πανδημία, προσπαθούν να επωφεληθούν των υψηλών τιμών του χρυσού για την εξασφάλιση ρευστότητας.

Σύμφωνα με έκθεση του World Gold Council οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε 12,1 τόνους χρυσού το τρίτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με αγορές 141,9 τόνων το προηγούμενο έτος.

Μόνο οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και του Ουζμπεκιστάν πούλησαν 22,3 τόνους και 34,9 τόνους χρυσού, αντίστοιχα, το τρίτο τρίμηνο.

Επιπλέον η συνολική ζήτηση για ράβδους μειώθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, ενώ ταυτόχρονα μεγάλη ήταν η πτώση -της τάξης του 50%- στη ζήτηση κοσμημάτων στην Ινδία.

Ο τελευταίος παράγοντας είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή του πολύτιμου μετάλλου στον κόσμο, με τις εισαγωγές χρυσού το 2019 να ξεπερνούν τα 28 δισ. δολάρια.

Βλέπετε, για τα νοικοκυριά στην Ινδία η αγορά χρυσού δεν αξιολογείται ως δαπάνη, αλλά ως μια επένδυση για τη διατήρηση του πλούτου και της αγοραστικής δύναμης.

Καθώς όμως το 50% της ζήτησης χρυσού στην Ινδία προέρχεται από γάμους, η αναβολή πολλών εξ’αυτών λόγω της πανδημίας, μείωσε σε σημαντικό βαθμό την κατανάλωση χρυσού στη χώρα.

Η πτώση της ζήτησης κοσμημάτων αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση της ζήτησης από επενδυτές κατά 21%, σύμφωνα πάντα με το WGC, με τη ζήτηση για ράβδους χρυσού και νομίσματα να είναι πιο ζωηρή σε σχέση με τις ροές σταETFs, οι οποίες επιβραδύνθηκαν σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Άλλη μια μερική αντιστάθμιση δόθηκε και από τη μείωση κατά 3% της συνολικής προσφοράς χρυσού, καθώς η παραγωγή των ορυχείων παρέμεινε πιεσμένη, ακόμη και μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας για τους παραγωγούς της Νότιας Αφρικής.

Θα επιστρέψει ο ρόλος του επενδυτικού καταφυγίου

Η μεγαλύτερη όμως αντιστάθμιση πιθανότατα να δοθεί εφεξής από τον χαρακτήρα του χρυσού ως επενδυτικό καταφύγιο.

Ας μην ξεχνάμε ότι το πολύτιμο μέταλλο είχε ακριβώς την ίδια συμπεριφορά και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν από 10 έως 20 Μαρτίου οι τιμές του χρυσού διόρθωσαν, πριν δώσουν τα νέα υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα από τα 1680 δολάρια/ουγγιά ο χρυσός διόρθωσε πέριξ του 13% στα 1455 δολάρια/ουγγιά, για να επανακτήσει τις τιμές του μέχρι τα μέσα Απριλίου και να δώσει τα εντυπωσιακά υψηλά των 2075 δολαρίων/ουγγιά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Πιθανότατα να έχουμε το ίδιο μοτίβο και στο δεύτερο επιδημικό κύμα της Covid-19, καθώς οι επενδυτές εν μέσω της οικονομικής αβεβαιότητας θα στραφούν εκ νέου σε ασφαλή περουσιακά στοιχεία που διατηρούν τη αξία τους σε βάθος χρόνου.

Σ’ αυτό θα συνεπικουρήσει η προοπτική διατήρησης των μηδενικών επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ για μακρό χρονικό διάστημα, εξέλιξη που θα συμβάλλει στην αποδυνάμωση του δολαρίου και στην αύξηση της ζήτησης για χρυσό.

Η τεχνική εικόνα

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα, ο χρυσός πλησιάζει την σημαντική στήριξη των 1832 δολαρίων/ουγγιά.

Αν δεν αντιδράσει από το επίπεδο αυτό, τότε η δεύτερη στήριξη τοποθετείται στα 1770 - 1784 δολάρια/ουγγιά και η τρίτη στα 1698 δολάρια/ουγγιά, ήτοι ο 55αρης του weekly διαγράμματος που είχε λειτουργήσει ως το απόλυτο ανάχωμα τον Μάρτιο.

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.