Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, 18:30

-A +A

Ο Draghi δίνει νέα ώθηση στο ευρώ, πάνω από τα $1,20

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, 18:30
-A +A

Πάνω από το επίπεδο των 1,20 δολαρίων κινείται το ευρώ μετά τη συνέντευξη τύπου του Mario Draghi, κατά την οποία ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο του ευρωνομίσματος αλλά δεν προχώρησε σε κάποια κίνηση που θα μπορούσε να το αποδυναμώσει.

Πιο αναλυτικά, το ευρώ καταγράφει άνοδο 0,86% στα 1,2021 δολάρια. Αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος του ευρώ μετά την ομιλία Draghi είναι φυσιολογική, εξαιτίας της ρητορικής που χρησιμοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης. Σύμφωνα με την Capital Econonics, μπορεί ο Draghi να ανέφερε ότι η άνοδος του ευρώ αποτελεί «πηγή αβεβαιότητας» και ότι η ΕΚΤ θα την παρακολουθεί, όμως δεν προσπάθησε – όπως πολλοί περίμεναν – να το αποδυναμώσει με αποφασιστικό τρόπο.

«Στο μεταξύ, αν και ο Draghi επέλεξε να μην αποκαλύψει τα σχέδια της ΕΚΤ για τη σταδιακή απόσυρση των αγορών ομολόγων, παράλληλα δεν άφησε να εννοηθεί ότι η ενίσχυση του ευρώ θα καθυστερήσει το tapering της ποσοτικής χαλάρωσης», αναφέρει ο Oliver Jones, αναλυτής της Capital Economics.

«Πιστεύουμε ότι μέρος της πρόσφατης ανόδου του ευρώ θα εξανεμιστεί έως το τέλος του έτους, ιδιαίτερα έναντι του δολαρίου. Βέβαια, η ΕΚΤ θα αποκαλύψει τα σχέδιά της για το πρόγραμμα ομολόγων στην επόμενη συνεδρίαση, αυτή του Οκτωβρίου. Όμως, έχοντας «καεί» από την αντίδραση των αγορών μετά την ομιλία του Draghi στη Sintra, πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να είναι επιφυλακτική κατά την απόσυρση του QE και ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το 2019». Εκτιμούμε ότι οι επενδυτές υποτιμούν το πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Υποπτευόμαστε, επίσης, ότι κάποιες από τις ροές προς ασφαλή καταφύγια, οι οποίες έχουν δώσει επιπλέον ώθηση στο ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες, θα αντιστραφούν». Η Capital Economics προβλέπει ότι το ευρώ θα ολοκληρώσει το 2017 στα 1,15 δολάρια.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα