Νέος πόντος κατά του καρκίνου από τη Roche

Νέος πόντος κατά του καρκίνου από τη Roche

[email protected] 

Έχουμε αναφερθεί πολλάκις σ’ένα από τα μεγαλύτερα όπλα κατά της μάχης του καρκίνου, που αφορά τη λειτουργία  του ανοσοποιητικού συστήματος, να υποδεικνύει στο σώμα ποια κύτταρα είναι τα φυσιολογικά και ποια τα «ξένα».

Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύονται τα «σημεία ελέγχου» που είναι  μόρια σε συγκεκριμένα κύτταρα  που πρέπει να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν έναντι να ξεκινήσει η ανοσοαπόκριση.

Τα καρκινικά κύτταρα δυστυχώς μπορούν να παράγουν πρωτεΐνες (PD-L1, PD-L2), οι οποίες προσκολλώνται στα σημεία ελέγχου και διακόπτουν τη δράση των Τ- κυττάρων, εμποδίζοντας τα να επιτεθούν στον καρκίνο.

Ο στόχος λοιπόν πολλών φαρμακοβιοτεχνολογικών εταιρειών  είναι να βρουν τις αντίστοιχες ενώσεις που προσκολλώμενες στους υποδοχείς, θα εμποδίσουν τις παραπάνω πρωτεΐνες να διακόψουν τη δράση των Τ- κυττάρων.

Σ’ αυτό τον τομέα έρευνας έχουν διακριθεί μεγάλοι κολοσσοί του φαρμακευτικού και βιοτεχνολογικού κλάδου, όπως  η  Merck& Co, η Bristol- Myers Squibb, η RocheHolding AG κ.α.

Η Roche είναι η μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο, με πραγματικά διαφοροποιημένα φάρμακα στην ογκολογία, την ανοσολογία, τις μολυσματικές ασθένειες, την οφθαλμολογία και τις ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας σημαντικός τομέας εστίασης και επένδυσης. Μόνο το 2018 οι επενδύσεις στην Ε & Α άγγιξαν τα 11 δισ. CHF, προκειμένου η εταιρεία να παρέχει τη δυνατότητα αποτελεσματικών και εξατομικευμένων θεραπευτικών επιλογών.

Επί του παρόντος έχει πέντε εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία ορισμένων ειδών καρκίνου του πνεύμονα και περισσότερα από δέκα φάρμακα αναπτύσσονται για να στοχεύσουν τους πιο κοινούς γενετικούς οδηγούς καρκίνου ή να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση της νόσου.

Μια από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες του ομίλου προέρχεται από την Genentech, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι εξ ολοκλήρου μέλος του ομίλου Roche. .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το entrectinib, που ανήκει στη νέα κατηγορία αντικαρκινικών φαρμάκων ανεξαρτήτως ιστολογικού τύπου και έχει επιτύχει σταθερές ανταποκρίσεις σε πολλούς τύπους όγκων.

Η έγκριση του entrectinib αναδεικνύει τη σημασία του συνδυασμού του γονιδιωματικού προφίλ με την ιατρική ακριβείας, προκειμένου οι ασθενείς με σπάνιους και δύσκολα αντιμετωπίσιμους καρκίνους να έχουν μια εξατομικευμένη επιλογή θεραπείας.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, για τους ασθενείς με συντήξεις γονιδίων NTRK και ROS1, αποτελεί μια νέα αποτελεσματική θεραπεία, ακόμα και όταν ο καρκίνος τους έχει εξαπλωθεί στον εγκέφαλο.

Το φάρμακο εγκρίθηκε για πρώτη φορά από το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας για τη θεραπεία ενηλίκων με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος και προκαλείται από ένα μη φυσιολογικό γονίδιο ROS1 και παιδιατρικών ασθενών άνω των 12 ετών με προχωρημένους επαναλαμβανόμενους συμπαγείς όγκους θετικούς σε σύντηξη NTRK. Τον Αύγουστο του 2019 εγκρίθηκε από την FDA.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της 19ης Σεπτεμβρίου