7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές με πιέσεις από τον πληθωρισμό

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές με πιέσεις από τον πληθωρισμό

Με σημαντικές απώλειες άνω του 1% διαπραγματεύονται στην πλειοψηφία τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τους φόβους των επενδυτών προκαλώντας εκ νέου ανησυχίες για το κατά πόσο θα συνεχιστεί η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,22% με πίεση από τον κλάδο των πρώτων υλών που πραγματοποιεί βουτιά σχεδόν 3%, ενώ όλοι τομείς του διαπραγματεύονται με αρνητικό πρόσημο.

Στους ίδιους ρυθμούς κινούνται και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες, όπου στη Γερμανία ο DAX χάνει 1,4% και κινείται στις 14.972 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί κατά 1,25% κινούμενος στις 6.200 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημειώνει πτώση 1,44% στις 6913 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 1% κινούμενος στις 8.914 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο ιταλικός FTSE MIB, που εμφανίζει απώλειες 1,6% και κινείται στις 24.054 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ακολουθούν το γενικό κλίμα των παγκόσμιων αγορών, που είδαν τους κλυδωνισμούς να εντείνονται αφότου το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε με το γρηγορότερο ρυθμό του από το 2008 τον Απρίλιο με 4,2% σε ετήσια βάση.

Η αύξηση αυτή πυροδότησε ανησυχίες ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Παρόλο που η Fed έχει διαμηνύσει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική στο προσεχές διάστημα,  οι επενδυτές ανησυχούν ότι εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται με τέτοιους ρυθμούς, τότε θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να προβεί αλλαγές.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, με σημαντικές απώλειες κινήθηκαν στις σημερινές συναλλαγές και οι ασιατικές αγορές, έχοντας πάρει τη σκυτάλη απωλειών από τη Wall Street όπου ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 680 μονάδες.