Νέες απώλειες για τους δείκτες - Η χειρότερη εβδομάδα από το 2009
Wall Street

Νέες απώλειες για τους δείκτες - Η χειρότερη εβδομάδα από το 2009

Η χειρότερη εβδομάδα της τελευταίας 11ετίας ολοκληρώθηκε στην Wall Street, καθώς αυξάνονται διαρκώς οι ανησυχίες των επενδυτών αναφορικά με τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία. Με πτώση 350 μονάδων έκλεισε ο Dow Jones, περιορίζοντας αρκετά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που έφτασαν μέχρι και στα επίπεδα των 1.100 μονάδων. 

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,39% στις 25.409,36 μονάδες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμα και στα επίπεδα των 24.700 μονάδων. Το κλίμα αναστράφηκε εν μέρει και μετά τις ανακοινώσεις της FED που εμφανίστηκε διατεθειμένη να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο.

Πτώση 0,82% σημείωσε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που έκλεισε στις 2.954,22 μονάδες, ενώ οριακή άνοδο 0,01% σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 8.567,37 μονάδες.

Λίο νωρίτερα, ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού, τονίζοντας ότι η Fed θα ενεργήσει καταλλήλως εφόσον χρειαστεί.

«Τα θεμελιώδη στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά», ανέφερε ο Πάουελ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εν μέσω της συνεχιζόμενης αναταραχής στα διεθνή χρηματιστήρια. «Ωστόσο, ο κορονοϊός θέτει κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα».

«Η Fed παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειές τους για τα οικονομικά αποτελέσματα. Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας και θα ενεργήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο για να στηρίξουμε την οικονομία», πρόσθεσε.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν πολλαπλασιαστεί οι εκκλήσεις –ακόμη και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ– για μια παρέμβαση της Fed.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, τα κρούσματα στη Νότια Κορέα ανέρχονται πλέον σε περισσότερα από 2.300, ενώ τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά καταγράφονται σε Λιθουανία, Νιγηρία και υποσαχάρια Αφρική. Ταυτόχρονα, η Κίνα ανακοίνωσε πως 44 κατέληξαν λόγω του κορονοϊού την Πέμπτη, ενώ καταγράφηκαν 327 νέα κρούσματα.

Στην Νότια Κορέα, η διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας Hyundai Motor ανέστειλε σήμερα την παραγωγή της σε εργοστάσιο στην Ουλσάν, καθώς εργαζόμενος σε αυτό αποκαλύφθηκε ότι μολύνθηκε από τον νέο κορονοϊό, δήλωσε συνδικαλιστής.

Εκπρόσωπος της ένωσης των εργαζομένων της επιχείρησης είπε επίσης ότι τουλάχιστον ένας εργαζόμενος στο εργοστάσιο εξετάστηκε και βρέθηκε θετικός, αλλά πρόσθεσε πως δεν έχει περισσότερα στοιχεία για το κρούσμα.

Στην Ευρώπη, τα 32 έχουν φθάσει τα κρούσματα του Covid-19 που έχουν επιβεβαιωθεί στη Γερμανία, ενώ περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν τεθεί σε απομόνωση. Δεκατέσσερις 14 από τους ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον ιό στην Βαυαρία έχουν αποθεραπευτεί και έχουν λάβει εξιτήριο.

Στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, τα κρούσματα είναι οκτώ, στη Ρηνανία-Παλατινάτο νοσηλεύεται ένας άνδρας των Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ 20 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό έχουν καταγραφεί στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε καρναβαλική εκδήλωση στην περιοχή Χάινσμπεργκ.

Παρόλα αυτά, επισημαίνουν οι υγειονομικές αρχές του κρατιδίου, ο «ασθενής μηδέν», από τον οποίο μεταδόθηκε αρχικά ο ιός, παραμένει άγνωστος.

Επιπλέον, νέα περιστατικά εντοπίστηκαν στην Βαυαρία – πρόκειται για άνδρα που ήρθε σε επαφή με Ιταλό – στην Έσση και στο Αμβούργο.

Πτώση 5% για το πετρέλαιο

Στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από ένα χρόνο υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου καταγράφοντας την έκτη διαδοχική πτώση τους αλλά και την δεύτερη διαδοχική μηνιαία πτώση, καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού προκαλεί φόβους επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης.

Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο επειδή ο ιός έχει εξαπλωθεί πέρα από την Κίνα σε περισσότερες από 40 χώρες.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Brent Μαϊου υποχώρησε κατά 5% στα $49,11 ανά βαρέλι, και βρέθηκε σε χαμηλά επίπεδα 14 μηνών.

Τα συμβόλαια του WTI υποχώρησαν 6,6%, φθάνοντας στα 49,97 δολάρια ανά βαρέλι.

Το αργό υποχώρησε περίπου 14% σε εβδομαδιαίο επίπεδο σημειώνοντας την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάιο του 2011.