Oι πωλητές βγήκαν μπροστά στη Wall Street και στις ευρωαγορές και ανέστειλαν την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης. Ο Dow έχασε 0,54%, ο S&P 500 0,38% ενώ μοναδική ανοδική «παραφωνία» με κέρδη 0,18% ήταν ο Nasdaq. Ειδικά για τον S&P 500 ήταν η πέμπτη σερί συνεδρίαση με απώλειες, γεγονός που φέρνει τον δείκτη βαθύτερα μέσα στην περιοχή του bear market.
Oι ευρωαγορές έκλεισαν με απώλειες, με τον Dax στο -0,91, τον CAC στο -1,2% και τον Stoxx 600 στο -1,26%. Απώλειες κατέγραψαν και οι ασιατικές αγορές, ενώ υποχωρούν ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα. Κέρδη σημειώνει το πετρέλαιο και άλμα 16,1% στα 96,85 ευρώ το φυσικό αέριο.
Ειδικότερα στις ευρωαγορές, ο FTSE υποχώρησε 0,25% και ο FTSE MIB 0,32%. Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων μετά την πτώση του S&P 500 χθες που πλέον βρίσκεται σε bear market.
Αντίθετα από την πτωτική τάση κινήθηκε ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, κλείνοντας σε θετικό έδαφος παρά τις απώλειες που κατέγραφε ενδοσυνεδριακα, ωστόσο, οι μετοχές της Alibaba που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ έκλεισαν με πτώση της τάξης του 2%.
Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 1,32% καθώς οι μετοχές του ομίλου SoftBank Group υποχώρησαν περισσότερο από 2%, ενώ ο δείκτης Topix υποχώρησε 1,19%.
Ο Kospi στην Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,46% ενώ η Αυστραλία σημείωσε μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην περιοχή. Ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 3,55%. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού του MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,43%.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το ξεπούλημα στα κρυπτονομίσματα με το bitcoin να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά μέχρι κάτω από τα 21.000 δολάρια. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο ανέκαμψε ελαφρώς και πριν από λίγο βρισκόταν στα 22.727 δολάρια.
Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται με κέρδη σήμερα, παρά τους φόβους ύφεσης και τους πιθανούς νέους περιορισμούς του Covid-19 στην Κίνα που θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) κερδίζει 0,81% στα 121,95 δολάρια, ενώ το brent ενισχύεται 1,05% στα 123,57 δολάρια.
«Η συζήτηση στο πετρελαϊκό συγκρότημα εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από τη μείωση της παραγωγής της Λιβύης, τη συνέχιση της επιβολής μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του Covid και τις ανησυχίες σχετικά με τα δεινά της παγκόσμιας ύφεσης που οδηγούν στην καταστροφή της ζήτησης», δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων συνεργάτης της SPI Asset Management.
Τέλος, ο χρυσός υποχωρεί 0,9% στα 1.815 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι χάνει 1,67% στα 20,9 δολάρια και η πλατίνα 2,25%. Κέρδη 0,51% για το παλλάδιο. «Ο χρυσός αντιμετώπισε πιέσεις, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν είτε να πάνε σε μετρητά είτε να πουλήσουν χρυσό για να παρακολουθήσουν περιθώρια σε άλλες αγορές», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του City Index, Matt Simpson, προσθέτοντας ότι τα κέρδη σήμερα στον ελαφρύ όγκο θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικά της έντονα πτωτικής αγοράς.