Μικτά πρόσημα στη Wall Street, αλλά διευρύνει το ρεκόρ του ο Dow Jones

Μικτά πρόσημα στη Wall Street, αλλά διευρύνει το ρεκόρ του ο Dow Jones

Μικτές τάσεις εμφανίζει η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην αμερικανική αγορά, καθώς την ώρα που η τεχνολογία δέχεται ξανά έντονες πιέσεις ο Dow Jones διευρύνει περαιτέρω το ιστορικό υψηλό του, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις τιμές της ενέργειας μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε ο μεγαλύτερος αγωγός μεταφοράς βενζίνης των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,67% έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά έως και το νέο ρεκόρ των 35.034 μονάδων, ο ευρύτερος S&P 500 παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος με οριακές εναλλαγές πέριξ των 4.223 μονάδων, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημειώνει σημαντικές απώλειες 1,12% κινούμενος στις 13.597 μονάδες.

Στις εξελίξεις που εξετάζουν οι επενδυτές, η Colonial Pipeline που λειτουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο μεταφοράς υγρών καυσίμων στις ΗΠΑ την Παρασκευή έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης και αποφάσισε να απενεργοποιήσει προσωρινά για προληπτικούς λόγους κάποια από τα ηλεκτρονικά της συστήματα.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε στο CBS ότι αποκατάσταση της λειτουργίας του αγωγού είναι άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν και η Ουάσινγκτον εργάζεται προκειμένου να αποφύγει πιο σοβαρές διακοπές στην τροφοδοσία καυσίμων, βοηθώντας την Colonial να αποκαταστήσει τη λειτουργία του αγωγού το συντομότερο δυνατό.

Σε αυτό το κλίμα, ώθηση στη συνεδρίαση δίνουν οι μετοχές των εταιρειών ενέργειας, όπως οι Chevron και Devon Energy που ενισχύονται άνω του 1%.

Αντίθετα, πίεση ασκούν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, με τη Facebook να υποχωρεί κατά σχεδόν 3%, η Alphabet άνω του 2%, η Tesla σχεδόν 3%, ενώ και η Oracle σημειώνει πτώση περίπου 1%.

Σημειώνεται ότι σε εβδομαδιαία βάση, οι Dow Jones και S&P 500 ολοκλήρωσαν την περασμένη Παρασκευή με κέρδη 2,7% και 1,2% αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι οι ιδιωτικές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο.