Μικτά πρόσημα στη Wall - Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Nasdaq

Μικτά πρόσημα στη Wall - Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Nasdaq

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, μετά και την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία θεωρήθηκε μάλλον καθησυχαστική για την πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα.

Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με πτώση 26,45 μονάδων ή 0,09%, στις 29.160 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να σημειώνει άνοδο 5,85 μονάδων ή 0,18%, στις 3,327 και τον τεχνολογικό Nasdaq να κερδίζει 18,71 μονάδες ή 0,20%, στις 9.402 μονάδες, σε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι είναι «κάπως νωρίς» για να κηρυχθεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, καταλαγιάζοντας έτσι μερικώς τους φόβους των διεθνών αγορών.

«Η εξάπλωση του ιού έχει εντείνει τους φόβους μιας παγκόσμιας πανδημίας με πιθανές επιπλοκές για το σύνολο της οικονομίας» ανέφερε ο Robert Samuels, αναλυτής στην UBS. Ιδιαίτερα εκτεθειμένες, συμπλήρωσε, είναι οι αμερικανικές εταιρείες που έχουν έκθεση στην Κίνα. 

Αναφορικά με την εξάπλωση του κοροναϊού, οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο 17 ανθρώπων με τα κρούσματα πλέον να ανέρχονται στα 643, ενώ σε καραντίνα έχουν τεθεί τρεις πόλεις της επαρχίας Χουμπεί, όπου αρχικά ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό θα κλείσει μέχρι νεωτέρας και η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το αν θα κηρυχθεί παγκόσμιος συναγερμός.

Την ίδια στιγμή, κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν επιβεβαιωθεί σε Ιαπωνία, Ταϊβάν, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Ταϊλάνδη, ενώ δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο λαμβάνουν έκτακτα μέτρα πρόληψης σε αεροδρόμια και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο εταιρικό μέτωπο, μικτά αποτελέσματα ανακοίνωσε η Procter & Gamble στο δ’ τρίμηνο καθώς μπορεί τα κέρδη ανά μετοχή και τα έσοδα να αυξήθηκαν στο 1,41 δολ. και στα 18,24 δισ. δολάρια αντίστοιχα, ωστόσο τα έσοδα διαμορφώθηκαν κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Στο μεταξύ, αυξήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα.

Οι νέες αιτήσεις ενισχύθηκαν κατά 6.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 211.000 τις επτά μέρες που ολοκληρώθηκαν στις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.