Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Βρετανία

Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Βρετανία

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές κινήθηκαν επιφυλακτικά έχοντας στραμμένη την προσοχή τους στη Βρετανία, όπου αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις που θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον και την τελική πορεία του Brexit.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτες Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,23% στις 379,81 μονάδες, με τις μετοχές των επιχειρήσεων του τομέα της ενέργειας να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, στο -0,9%, ενώ οι περισσότεροι κλάδοι του ολοκλήρωσαν με αρνητικό πρόσημο.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,36% και έκλεισε στις 11.910 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,49% στις 5,466 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που ολοκλήρωσε στις 7.268 μονάδες με πτώση 0,19%.

Παρόμοια εικόνα παρουσίασαν και οι αγορές τις ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,25% στις 21.399 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 παρέμεινε για δεύτερη ημέρα σχεδόν αμετάβλητος κλείνοντας με οριακές απώλειες μόλις 0,07% στις 8.809 μονάδες.

Παράλληλα, σε χαμηλό σχεδόν 3 ετών βρέθηκε να υποχωρεί σήμερα η στερλίνα, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται κάτω στα 1,967 δολάρια για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2017, εν μέσω των φόβων που εκφράζονται για το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit και των απειλών για πρόωρες εκλογές.

Το βρετανικό νόμισμα ωστόσο ανέκτησε τα 1,2 δολάρια προς το τέλος των συναλλαγών, καθώς βρετανοί βουλευτές της αντιπολίτευσης προωθούν με την υποστήριξη «ανταρτών» από το κυβερνών κόμμα των συντηρητικών νομοσχέδιο που θα μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία.

Αν υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ενημερώσει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Ήδη ο βρετανός πρωθυπουργός έχασε σήμερα την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς ο βουλευτής των Τόρις και πρώην υπουργός Φίλιπ Λι αποχώρησε από το κυβερνών κόμμα προσχωρώντας στους Φιλελεύθερους.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης συνεχίζουν το ράλι τους καθώς πηγές αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέο γύρο νομισματικής τόνωσης. Σημειώνεται ότι ο ιταλικός 10ετής τίτλος υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό 0,87% κατά τη διάρκεια της ημέρας.