8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Με ράλι άνοιξε μετά από ένα μήνα το χρηματιστήριο της Μόσχας

Με ράλι άνοιξε μετά από ένα μήνα το χρηματιστήριο της Μόσχας

Με ράλι ξεκίνησαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Μόσχας μετά από σχεδόν ένα μήνα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που αποτελεί και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που παρέμεινε κλειστό από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Στα πρώτα 20 λεπτά της συνεδρίασης ο δείκτης MOEX κέρδισε 10% ενώ αυτή την ώρα κερδίζει 8%. Οι κολοσσοί της ενέργειας Rosneft και Lukoil κέρδισαν 20% και 16%.

Στα ταμπλό διαπραγματεύονται μόνο 33 μετοχές και μάλιστα απογορευόνται οι ανοικτές πωλήσεις (short selling) ενώ οι συναλλαγές σε blue chip, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών τραπεζών Sberbank και VTB καθώς και των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών Rosneft και Gazprom θα πραγματοποιούνται μεταξύ 06:50 και 11:00 GMT.

Οι συναλλαγές στην αγορά παραγώγων και μεμονωμένες μετοχές που περιλαμβάνονται στον δείκτη του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, θα πραγματοποιούνται από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. (07:00 έως 11:00 GMT) στη συνήθη μορφή.

Οι ρωσικές μετοχές τέλεσαν υπό διαπραγμάτευση για τελευταία φορά στο Χρηματιστήριο της Μόσχας στις 25 Φεβρουαρίου. Η κεντρική τράπεζα στη συνέχεια περιόρισε τις συναλλαγές καθώς οι δυτικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές.