Με μεγάλη πτώση μπήκε (και) ο Απρίλιος στο Χρηματιστήριο

Με μεγάλη πτώση μπήκε (και) ο Απρίλιος στο Χρηματιστήριο

Κάκιστη ήταν η πρεμιέρα του Απριλίου για όλες τις διεθνείς αγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μετά τον εξαιρετικά πτωτικό Μάρτιο αλλά και το πλέον αρνητικό τρίμηνο των τελευταίων πολλών ετών, σήμερα τα χρηματιστήρια κινήθηκαν εκ νέου πτωτικά, με το Χ.Α. να «βυθίζεται» σε ποσοστό 3,91%!

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 563,45 μονάδες με πτώση 3,91% κινούμενος όλη την ημέρα πτωτικά, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 321,90 μονάδες με πτώση 10,25%, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν κέρδη ύστερα από το +34% του προηγούμενο πενθημέρου.

Πλέον η κρίση κορονοϊού «καλπάζει» σ’ όλες τις χώρες και κυρίως σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, «χτυπώντας» πλέον με ένταση τόσο τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Αμερική, όσο και την «έδρα» των ευρωπαϊκών επενδυτικών κεφαλαίων, το Ηνωμένο Βασίλειο, που μόλις σ’ ένα 24ωρο είχε επιπλέον 563 νεκρούς από τον ιό, καταγράφοντας άνοδο 30,1%!

Με τον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση και σ’ αυτές τις χώρες, όπως έγινε σε Ιταλία και Ισπανία να είναι πλέον ορατός, αλλά και με την επιβολή νέων μέτρων διεθνών αλλά και παράταση των υπαρχόντων, ο πλανήτης μπαίνει περαιτέρω στο… γύψο της ακινησίας, του φόβου και της περιχαράκωσης.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση σ’ όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς το 47% του παγκοσμίου πληθυσμού είναι σε καραντίνα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ευρύτερα για τις επιπτώσεις στην οικονομία, την παραγωγή, τις εμπορικές συναλλαγές και τις μετακινήσεις αγαθών.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, σχεδόν όλες οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές το Μάρτιο κατακρημνίστηκαν έχοντας έναν από τους χειρότερους μήνες της ιστορίας τους, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν το χειρότερο των τελευταίων πολλών ετών.

Η παγκόσμια οικονομία νομοτελειακά κατεβάζει απότομα ταχύτητα σε όλα τα επίπεδα που συντηρούσαν τη φρενίτιδα των τελευταίων δύο δεκαετιών, με τους θεσμούς, τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να «ισορροπήσουν» μερικώς την ψυχολογία της αγοράς και των πολιτών, με παροχές και μεγάλη ρευστότητα στο σύστημα.

Πρόκειται για έναν ασύμμετρο πόλεμο, τη διάρκεια του οποίου κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει, ούτε το μέγεθος της ζημιάς και του ρήγματος που θα προξενήσει σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά και στις επιμέρους οικονομίες των χωρών που χτυπάει περισσότερο.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι αγορές καλούνται να διαχειριστούν μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο, εξού και οι τεράστιες διακυμάνσεις και οι κατακόρυφες εναλλαγές στην ψυχολογία, απόρροια της πλήρους διατάραξης του status quo που επικρατούσε όλες τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνοντας 23,1% είχε το χειρότερο τρίμηνο από το 2002, ήτοι το χειρότερο 18 ετών, ενώ σήμερα υποχωρεί εκ νέου 2,88%, ενώ στη Wall Street που και σήμερα κινείται πτωτικά, ο Dow Jones χάνοντας 23,2% είχε το χειρότερο τρίμηνο από το κραχ του 1987!

Εντός αυτών των συνθηκών, το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε το Μάρτιο πτώση 22,5% σ’ έναν από τους χειρότερους μήνες της ιστορίας του, ενώ σε επίπεδο τριμήνου οι απώλειες έφτασαν στο 39%.

Σήμερα, όπως προαναφέρθηκε η κίνηση ήταν καθαρά πτωτική, με σχεδόν σύσσωμο τον Large Cap να πιέζεται, ενώ η αξία συναλλαγών έφτασε στα 60,6 εκατ. ευρώ, με τα 4,59 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.300,75 μονάδες με πτώση 4,07%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 729,03 μονάδες με πτώση 2,89%.

Η Alpha Bank υποχώρησε κατά 11,41%, η Εθνική -10,57%, Πειραιώς -9,76%, Eurobank -9,16%, Attica Bank -5,60% και Τράπεζα Ελλάδος -2,19%. Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips του FTSE 25, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως ΟΠΑΠ -7,65%, Viohalco -7,06%, Ελλάκτωρ -6,46%, αλλά και οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Fourlis κ.λπ. Στον αντίποδα, με ήπια άνοδο έκλεισαν οι Coca Cola HBC και Aegean Airlines.

Στον Mid Cap αυξημένη πτώση είχαν μετοχές όπως Ολυμπιακή Τεχνική (-8,49% με πληροφορίες για ματαίωση του deal με Σαββίδη για το Πόρτο Καρράς), Intrakat, Cenergy Holdings, AVAX, Κρι Κρι, Autohellas, MIG κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, μόλις 25 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 81 που υποχώρησαν.