Μάστορες της ευρωπαϊκής τέχνης σε δημοπρασία του Bonahms

Μάστορες της ευρωπαϊκής τέχνης σε δημοπρασία του Bonahms

Το ενδιαφέρον ενός επενδυτή έργων τέχνης επικεντρώνεται συχνά στην ιστορία ή την προέλευση ενός πίνακα και τη φήμη του δημιουργού του. Τα καθιερωμένα ονόματα μαγνητίζουν τους συλλέκτες, ακόμη και με έργα που δεν απηχούν εξ’ολοκλήρου τη μαστοριά τους. Όμως η αξία ενός πίνακα δεν προσδιορίζεται μόνο από το μέγεθος, τον τρόπο εκτέλεσης ή το θέμα του. Προσδιορίζεται ακόμη κι από την εποχή στην οποία φιλοτεχνήθηκε. Κάποτε η ζωγραφική κατείχε τα ηνία της τέχνης και ήταν η επίσημη – γι’ αυτό και η πιο προφανής – έκφραση κοινωνικής ισχύος και πλούτου. Από τις αρχές της Αναγέννησης έως τις αρχές του 19ου αιώνα οι παλαιοί ζωγράφοι, οι ονομαζόμενοι Old Masters στις διεθνείς δημοπρασίες, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν περισσότερα από 500 χρόνια ζωγραφικής, πολλές σχολές και χώρες προέλευσης, συνιστούν μία από τις αποδοτικότερες επενδύσεις στην αγορά τέχνης.

Ο αριθμός των έργων αυτών εξαιτίας της παλαιότητας του χρόνου, αντιστοιχεί σε ένα μικρό ποσοστό του συνόλου της αγοράς. Εκτός από τα επώνυμα έργα τέχνης που έχουν ευρεία αναγνώριση και εμπίπτουν στην κατηγορία των αριστουργημάτων, προσφέρονται στις πωλήσεις «Old Master Paintings» έργα που αποδίδονται στα εργαστήρια των μετρ χωρίς να φέρουν την υπογραφή τους ή έργα που μας έρχονται από μεγάλες ζωγραφικές σχολές μέσα από «δεύτερα» ονόματα ή από άγνωστους δημιουργούς. Σε ορισμένα από αυτά μπορεί κανείς να αναγνωρίσει μια σπάνια ζωγραφική ποιότητα που τα καθιστά αυθεντικά έργα τέχνης με αξία αγέραστη στο χρόνο. Όταν μάλιστα προέρχονται από ένα μεγάλο οίκο όπως ο Bonhams, που είναι γνωστός για την εμπειρία του σε ευρωπαϊκούς πίνακες και σχέδια, μπορούν να γίνουν κι επένδυση με υψηλές αποδόσεις σε βάθος χρόνου. Μια σειρά τέτοιων έργων έχουμε ξεχωρίσει από την επικείμενη online δημοπρασία που προγραμμάτισε ο οίκος Bonhams στις 15 Απριλίου, με τιμές εκκίνησης οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 3.500 ευρώ.

Οι εμπειρογνώμονες του οίκου τιτλοφορούν το λαχνό 26 «MANNER OF SIR PETER PAUL RUBENS 18th Century», δίνοντας έμφαση στο ζωγραφικό τρόπο που αντανακλά το στιλ του Ρούμπενς και το χρόνο εκτέλεσης του έργου. Το θέμα του πηγάζει πράγματι από έργο του μάστορα, στο οποίο η θεά Θέτις παραλαμβάνει τα όπλα του γιου της Αχιλλέα. Πρόκειται για λάδι σε καμβά αγνώστου καλλιτέχνη (48,6 x 55,2 εκ.), το οποίο εκτιμάται στην ιδιαίτερα χαμηλή τιμή 940 € - 1.400 €.

Ολλανδός είναι ο καλλιτέχνης που υπογράφει μια μνημειακή τοπιογραφία με ερείπια και μια οικογένεια. Υπογεγραμμένο και χρονολογημένο με ημερομηνία "DVDT * / HOOCH" (στο βράχο, κάτω αριστερά) είναι ένα λάδι σε ξύλο, στη διάσταση 30,2 x 38,2 εκ. Δημιουργός είναι ο David de Hooch και η τιμή του έργου (λαχνός 183) ξεκινά στα 1.400€.

DAVID DE HOOCH

Από τα τέλη του 17ου αιώνα και τη σχολή του Μπέργκαμο διατίθεται αυτό το μεγάλο σε διάσταση έργο 86.4 x 114.5 εκ., με μουσικά όργανα εποχής και παρτιτούρες (λαχνός 45). Η τιμή του εκτιμάται μόλις στα 2.300 – 3.500€, ποσό εξαιρετικά χαμηλό για τη σχεδιαστική δεινότητα και τη χρωματική ευαισθησία του έργου που συνιστά αποθέωση της μουσικής τέχνης. 

Bergamo School

Ένα μικρό αριστούργημα που ξεχωρίζει, όχι μόνο για το στρογγυλό σχήμα του (tondo), αλλά και για τη χάρη με την οποία έχει ζωγραφιστεί η ένθρονη Παναγία. Η μορφή της περισσότερο παραπέμπει στις πυργοδέσποινες της Ιταλίας τον 16ο αιώνα, οπότε και φιλοτεχνήθηκε. Το έργο υπ’ αριθμ. 16 είναι έργο μουσειακό που βγαίνει στα 2.300 ευρώ.

Της ίδια περιόδου, αλλά της φλαμανδικής σχολής, είναι το ομόθεμο έργο στον τύπο της Παναγίας με το θείο βρέφος (γαλακτοτροφούσα). Εκτιμάται  3.500 – 5.900€ και, παρά τις όποιες αδυναμίες ως προς την εκτέλεση (την άκαμπτη στάση του βρέφους και την αμηχανία στο σχεδιασμό του στήθους), παρουσιάζει σπάνιες αρετές που το καθιστούν εξαιρετικά ελκυστικό έργο. 

Ένας άγγελος που παρατηρεί τον Χριστό, αποδίδεται σε μεγάλη διάσταση (95.5 x 129 εκ.) και χρονολογείται από τον 17ο αι. Σύμφωνα με τον οίκο, το έργο είχε πουληθεί στους Christie's της Νέας Υόρκης το 2018, σε συλλέκτη στη Γαλλία. Εκτιμάται 3.500 - 5.900 €

Άξιο προσοχής είναι κι ένα πορτρέτο σπάνιας αισθαντικότητας. Ο απεικονιζόμενος που διαβάζει είναι ο Άγγλος συγγραφέας και κριτικός William Gifford από το χέρι του Λονδρέζου John Hoppner (1758-1810). Η τιμή εκκίνησης του έργου είναι  3.500€. 

Δείτε όλα τα έργα της πώλησης εδώ