Μάχες στην κρίσιμη ζώνη των 900 – 905 μονάδων για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Μάχες στην κρίσιμη ζώνη των 900 – 905 μονάδων για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η μεγάλη σημασία του επιπέδου 905-900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη είναι παραπάνω από εμφανής, τόσο σε όρους ψυχολογίας και επενδυτικού κλίματος, όσο και διαγραμματικά. Εάν η αγορά χάσει τη μάχη να κρατηθεί σε αυτή τη ζώνη, θα αναδειχθεί εκ νέου η δυσκολία προσπέλασης της σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Βεβαίως, θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει τη χρονική συγκυρία όπου η Fed ξάφνιασε τον επενδυτικό κόσμο με τις «γερακίσιες» δηλώσεις της υπέρ της δέσμευσης παύσης του προγράμματος επαναγοράς κρατικού χρέους ύψους 120 δισ. δολαρίων και τη συν αυτώ ενδεχόμενη εκκίνηση συσταλτικής νομισματικής πολιτικής πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου.

Το τελευταίο, βαρύνει ούτως ή άλλως την πιθανότητα μιας βαθύτερης διορθωτικής κίνησης στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, συμπαρασύροντας και το επενδυτικό κλίμα στην εγχώρια αγορά.

Από την άλλη, διαγραμματικά, είναι βέβαιο ότι διανύουμε μια περίοδο όπου πρώτον έχουν προεξοφληθεί στο ταμπλό πολύ θετικά σημεία στη μεσο-μακροπρόθεσμη εικόνα της οικονομίας μας, και δεύτερον κινούμαστε με γνώμονα την περιοχή των 900 μονάδων, με ακραία ανοχή στις 880 μονάδες.

Επομένως, όσο διατηρούνται τιμές άνω αυτών των επιπέδων, η ανοδική κίνηση προς τις 1040 μονάδες έχει καλές πιθανότητες.

Οποιαδήποτε καλή αντίδραση από εδώ, επανατροφοδοτεί την ανοδική τάση. Ωστόσο, αντιστροφή του momenutm θα παρατηρηθεί εφόσον αυτές χαθούν.

Η παράμετρος που πρέπει να προσεχθεί εδώ είναι οι πολύ χαμηλοί όγκοι συναλλαγών τοπικά, που συνόδευσαν όλο αυτό το διάστημα τη διόρθωση από τις 930 στις 900. Αυτό το χαρακτηριστικό συναντάται σε ομαλές περιόδους ανάπαυλας, αντίθετης κατεύθυνσης στην κύρια τάση, η οποία προσώρας είναι η ανοδική.

Άρα, εάν διατηρηθεί η κίνηση άνω των 900, και σε συνδυασμό με ευκταία αύξηση τζίρου, μας βάζει και πάλι σε ανοδική τροχιά, η οποία μάλιστα ενδέχεται να έχει ισχυρή ένταση. Προσοχή όμως σε αντίθετο σενάριο, διότι απαιτεί εγρήγορση και κλείσιμο αγοραστικών θέσεων, έστω και μερικών, και ανάλογα πάντα τον επενδυτικό ορίζοντα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.