Κοντά σε χαμηλό 2 μηνών το ευρώ εν αναμονή της ΕΚΤ 

Κοντά σε χαμηλό 2 μηνών το ευρώ εν αναμονή της ΕΚΤ 

Κοντά σε χαμηλό δύο μηνών διατηρείται το ευρώ εν αναμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ίσως δώσει σήμα για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση καθώς η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ συνεχίζει να απογοητεύει. 

Το κλίμα στην αγορά δέχτηκε τεράστιο πλήγμα εχθές Τετάρτη, όπου τα στοιχεία της Markit έδειξαν πως ο μεταποιητικός κλάδος της Γερμανίας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 7 ετών, ενώ η μεταποίηση στη Γαλλία υποχώρησε απρόσμενα. 

Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους πλέον στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ καθώς και στην προσδοκώμενη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed την επόμενη εβδομάδα. 

Οι καθοδικοί κίνδυνοι για το ευρώ όλο και αυξάνονται, υποστήριξε στο Reuters ο Τσουτόμου Σόμα της SBI Securities στο Τόκιο. Μην περιμένετε οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων να αυξηθούν σύντομα, πρόσθεσε ο ίδιος. 

Το κοινό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,11366 δολάρια, έχοντας φτάσει στα 1,11270 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαΐου. Το ευρώ έχει υποχωρήσει πάνω από 2% αυτό το μήνα λόγω των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει τις άλλες κεντρικές τράπεζες στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής καθώς οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα αποδυναμώνουν την παγκόσμια οικονομία. 

Οι επενδυτές «βλέπουν» 48% πιθανότητα η ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο της κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,5%. Ωστόσο, σε περίπτωση που η ΕΚΤ δεν προχωρήσει σε καμία κίνηση σήμερα, ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει μείωση στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.