Κέρδη στη Wall Street με πρωταγωνιστή τον Nasdaq

Κέρδη στη Wall Street με πρωταγωνιστή τον Nasdaq

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street την Παρασκευή με πρωταγωνιστή για άλλη μια φορά τον Nasdaq (+2,26%), παρόλο που οι επενδυτές κινήθηκαν επιφυλακτικά στην αρχή της συνεδρίασης,  με τους τρεις βασικούς δείκτες να εμφανίζουν οριακές μεταβολές και μικτά πρόσημα εν μέσω γενικότερης περιόδου έντονης μεταβλητότας.

Το γενικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι το επενδυτικό αίσθημα στις ΗΠΑ έχει καμφθεί κυρίως από τις επιφυλάξεις που προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και οι επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην οικονομία, ενώ περαιτέρω στοιχεία αβεβαιότητα αποτελούν οι επερχόμενες εκλογές, καθώς και η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να καταλήξει στο νέο πακέτο τόνωσης απέναντι στην πανδημία.

Ειδικότερα, οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου ετοιμάζονται να καταθέσουν ένα μικρότερο πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους περίπου 2,4  τρισ. δολ, το οποίο θα περιλαμβάνει βοήθεια για τις αεροπορικές εταιρείες, τα εστιατόρια και μικρές επιχειρήσεις, αναζητώντας τη συναίνεση των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι εκτιμούν όμως ότι οι πιθανότητες συμφωνίας πριν τις εκλογές δεν είναι πολλές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τις τελευταίες ημέρες η αμερικανική αγορά δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, μένοντας μακριά από τις έντονες διακυμάνσεις με εναλλαγές συνεδριάσεων από sell off σε ισχυρά κέρδη και αντίστροφα. 

Την ίδια στιγμή, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών εξαιρουμένου του τομέα των μεταφορών ενισχύθηκαν 1,8% ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,5%. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο είχαν κινηθεί 1,9% υψηλότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, o βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε 1,34% στις 27.174, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,6% στις 3.298 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,26% στις 10.913 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+6,6%) και Apple (+3,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Dow Inc. (-1,1%) και Nike (-0,5%).

Παρά τη σημερινή άνοδο, πάντως, ο Dow Jones και ο S&P 500 κατέγραψαν την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών, χάνοντας 1,8% και 0,6% αντίστοιχα. 

Τέλος, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Αύγουστο, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικούς μήνες ανόδου, ωστόσο κυμάνθηκαν πολύ μακριά από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ισχυρότερη άνοδο κατά 1,5%.