Κέρδη για τις ευρωαγορές με ώθηση από τις δηλώσεις του Τζ. Πάουελ

Κέρδη για τις ευρωαγορές με ώθηση από τις δηλώσεις του Τζ. Πάουελ

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λαμβάνοντας ώθηση από την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη, Τζερόμ Πάουελ, στο Κογκρέσο, η οποία ενίσχυσε της προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στην επερχόμενη συνεδρίαση της Fed. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Πάουελ επισήμανε ότι η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει στοιχεία επιβράδυνσης το τελευταίο διάστημα, εν μέσω συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων και επισήμανε ότι η Fed θα ενεργήσει λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες αυτές.  

«Ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το στόχο 2% της Fed, ενώ διασταυρούμενες αιτίες αβεβαιότητας, όπως οι εμπορικές εντάσεις και οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, επιδρούν στην οικονομική δραστηριότητα και το outloook της οικονομίας», επισήμανε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Fed, υπογραμμίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα «ενεργήσει καταλλήλως» ώστε να δοθεί ώθηση στην υποτονική ανάπτυξη.

Παράλληλα και με φόντο τη δριμεία κριτική που του ασκεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας επιτακτικά μείωση των επιτοκίων της τράπεζας, ο κ. Πάουελ διαβεβαίωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη θέση του, ακόμα και να του το ζητούσε ευθέως ο Ντ. Τραμπ.

Με την ομιλία Πάουελ πάντως να ερμηνεύεται ως σήμα μείωσης των επιτοκίων στην επερχόμενη συνεδρίαση της Fed, αυτό που μένει να διαπιστώσουν οι επενδυτές είναι το μέγεθός της. Επικρατέστερο σενάριο παραμένει μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, ωστόσο μετά την ομιλία ενισχύθηκαν σημαντικά και οι πιθανότητες για μία πιο δραστική περικοπή, κατά 50 μονάδες βάσης.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,26% στις 388.15 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στα ταμπλό, θετικό πρόσημο εμφανίζει ο βρετανικός FTSE 100 που κερδίζει κατά 0,26% στις 7.539 μονάδες όπως και ο DAX της Γερμανία που σημειώνει κέρδη 0,24% στις 12.287 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, αύξηση αξίας 0,35% καταγράφει ο CAC 40 στις 5.579 μονάδες.

Στην περιφέρεια, σε θετικό έδαφος κινείται η Ιταλία με τον FTSE MIB να ενισχύεται κατά 0,68% στις 22.124 μονάδες ενώ σε ανάλογο κλίμα κινείται και η Ισπανία με τον IBEX 25 να σημειώνει άνοδο ύψους 0,35% στις 9.259 μονάδες.

Τέλος, καθοδικά κινείται και ο PSI 20 στην Πορτογαλία καθώς χάνει οριακά κατά 0,01 στις 5.173 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, οι μέτοχοι της Deutsche Bank θα έχουν την ευκαιρία να «ανακρίνουν» τον CEO, Κρίστιαν Σέουινγκ για το πώς σχεδιάζει να επιτύχει τους στόχους αύξησης των εσόδων της γερμανικής τράπεζας. Σημειώνεται ότι ο Σέουινγκ ότι αναζητά υποστήριξη από τους μετόχους για ένα τεράστιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ύψους 7,4 δισ. ευρώ.