Τζ. Πάουελ: Η Fed θα «ενεργήσει καταλλήλως» για να διατηρήσει την ανάπτυξη

Τζ. Πάουελ: Η Fed θα «ενεργήσει καταλλήλως» για να διατηρήσει την ανάπτυξη

«Σήμα» για μείωση των επιτοκίων της Fed έδωσε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη σημερινή του ομιλία στο κογκρέσο, κατά την οποία επισήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικονομία της χώρας και την πρόθεση της τράπεζας να «ενεργήσει καταλλήλως» για να διατηρήσει την ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ επισήμανε ότι το οικονομικό κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει στοιχεία επιβράδυνσης το τελευταίο διάστημα, εν μέσω συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς διατηρούνται παράλληλα οι εντάσεις στο εμπόριο. 

«Ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το στόχο 2% της Fed, ενώ οι διασταυρούμενες εστίες αβεβαιότητας, όπως οι εμπορικές εντάσεις και οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, επιδρούν στην οικονομική δραστηριότητα και το outloook της οικονομίας», επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Πάουελ, υπογραμμίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα «ενεργήσει καταλλήλως» προκειμένου να διατηρήσει την τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα και με φόντο τη δριμεία κριτικής που του ασκεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας επιτακτικά μείωση των επιτοκίων της τράπεζας, ο κ. Πάουελ διαβεβαίωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη θέση του, ακόμα και να του το ζητούσε ευθέως ο Ντ. Τραμπ.

«Αν λαμβάνατε σήμερα ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο που θα σας έλεγε ότι σας αποπέμπει, ότι πρέπει να φύγετε, τι θα κάνατε;» τον ρώτησε η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαξίν Γουότερς, με τον Τζερόμ Πάουελ να απαντά «δεν θα το έκανα, η απάντησή μου θα ήταν όχι».

Η κ. Γουότερς επέμεινε, καθώς ο επικεφαλής της Fed απάντησε χαμηλόφωνα και επανέλαβε την ερώτηση. «Δεν σας ακούω. Δεν θα μαζεύατε τα πράγματά σας για να φύγετε;», με τον Πάουελ να απαντά ξανά «Όχι, κυρία. Ο νόμος μου δίνει τετραετή θητεία, την οποία σκοπεύω να ολοκληρώσω».

Ο Τζ. Πάουελ εκτίμησε επίσης ότι το κρυπτονόμισμα που σχεδιάζει το Facebook προκαλεί “μεγάλες ανησυχίες” σε ό,τι αφορά “την ιδιωτικότητα των προσωπικών πληροφοριών, την προστασία των καταναλωτών και την οικονομική σταθερότητα”. Πρόσθεσε όμως ότι η εξέταση αυτών των ερωτηματικών που θέτει το κρυπτονόμισμα Libra θα πρέπει να είναι μια διαδικασία “υπομονετική και εξονυχιστική και όχι ένα σπριντ”. Επέμεινε επίσης ότι στο σχέδιο Libra δεν μπορεί να προχωρήσει αν προηγουμένως δεν εξεταστούν πολύ προσεκτικά τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Δεδομένου του μεγέθους του Facebook, με τα 2 δισεκατομμύρια χρήστες, το κρυπτονόμισμα αυτό θα μπορούσε να “υιοθετηθεί ευρέως”. Κατά συνέπεια, αν παρουσιάζονταν προβλήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, “πολύ γρήγορα θα διογκώνονταν”, ακριβώς λόγω του μεγέθους της πλατφόρμας, εξήγησε.

Σημειώνεται τέλος, ότι την Πέμπτη ο Πάουελ θα καταθέσει και στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας.