Κέρδη 2,65% τον Αύγουστο, απώλειες 31% το 8μηνο στο Χρηματιστήριο

Κέρδη 2,65% τον Αύγουστο, απώλειες 31% το 8μηνο στο Χρηματιστήριο

Μήνας συναλλακτικής καχεξίας, συντήρησης σε στενό εύρος διακύμανσης αλλά και απρόσμενης επανόδου του γεωπολιτικού ρίσκου ήταν ο Αύγουστος για το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη - σε ένα εξαιρετικό διεθνές κλίμα – να κλείνει το μήνα με κέρδη 2,65%, τον FTSE 25 να κερδίζει 1,87% και τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 7,43%.

Ήταν ένας μήνας μεγάλης συρρίκνωσης της αξίας συναλλαγών καθώς σε πολλές συνεδριάσεις ο τζίρος παρέμεινε κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε και συνεδρίαση με 20 εκατ. ευρώ. Οι μέσες συναλλαγές του μήνα σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή διαμορφώθηκαν μόλις στα 30 εκατ. ευρώ, έναντι 50,2 εκατ. ευρώ που ήταν οι συναλλαγές του Ιουλίου! Μάλιστα, τον περυσινό Αύγουστο (λόγω και του momentum του εκλογικού αποτελέσματος) οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 66 εκατ. ευρώ!

Πλέον, σε επίπεδο οκταμήνου, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ουραγός σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 30,84%, ο FTSE 25 χάνει 34,14%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος παραμένει το μεγάλο βαρίδι της αγοράς έχοντας πτώση 63,24%! Παράλληλα, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει μειωθεί το 8μηνο κατά 17,2 δισ. ευρώ!

Η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα αντανακλά την ανησυχία για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση αλλά και η ελληνική οικονομία, συνδυαστικά με το αυξημένο τελευταία γεωπολιτικό ρίσκο. Κυριότερος αρνητικός παράγοντας που ακυρώνει οποιοδήποτε καταλύτη είναι ασφαλώς η γεωπολιτική κρίση και ο φόβος ενός ατυχήματος στην Ανατολική μεσόγειο, με φόντο τις διαρκείς προκλήσεις.

Από εκεί και πέρα, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά δύσκολη και το Χρηματιστήριο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καθρεφτίζει αυτή την εικόνα, με την αγορά να έχει αποκοπεί πλήρως από το διεθνές κλίμα. Η ελληνική οικονομία φαίνεται πως έχει περιέλθει σ’ έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας, καθώς η καταστροφική για τον τουρισμό φετινή χρονιά, ακυρώνει το μεγαλύτερο «αιμοδότη» και τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για δεκάδες άλλους κλάδους που επιβιώνουν πέριξ αυτής της αγοράς.

Το πλήγμα αναμένεται να γίνει πιο ορατό τους επόμενους μήνες, όταν και θα «μετρηθεί» περισσότερο το μέγεθος της ζημιάς, ενώ η αναζωπύρωση του ιού επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση σ’ όλη τη λειτουργία της οικονομίας. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Αύγουστος ήταν ένας εν πολλοίς… διαδικαστικός μήνας για την αγορά, καθώς οι περισσότερες κινήσεις ήταν καθαρά intraday χωρίς μακροχρόνια επενδυτική στόχευση.

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «για τον FTSE 25 η περιοχή μεταξύ 1.500 και 1.540 μονάδων είναι το βασικό επίπεδο. Όσο η αγορά κινείται μέσα σ’ αυτό το όριο δεν πρόκειται να δούμε αύξηση του τζίρου, οπότε οι περισσότερες κινήσεις είναι τακτικής. Μια κατοχύρωση των 1.540 μονάδων, είναι δεδομένο ότι θα βγάλει αγοραστές», σημειώνει ο χρηματιστής.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 633,98 μονάδες με οριακή πτώση 0,08% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, εικόνα που διαμορφώθηκε στο φινάλε και τις δημοπρασίες. Το υψηλό ημέρας για το Γ.Δ. ήταν στις 641,60 μονάδες όταν ενισχύονταν κατά 1,12%.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.513,39 μονάδες με πτώση 0,28% που ήταν χαμηλό ημέρας, ενώ έφτασε να κερδίζει ενδοσυνεδριακά έως και 1,21%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 325,35 μονάδες με πτώση 1,42% που επίσης ήταν το χαμηλό ημέρας, ενώ έφτασε πρωτύτερα να κερδίζει έως 1,86%. Η αξία συναλλαγών σήμερα εκτοξεύτηκε στα 60,1 εκατ. ευρώ λόγω αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων με αφορμή το κλείσιμο του οκταμήνου.

Τα 15,8 εκατ. ευρώ, ήτοι το ¼ των συναλλαγών διακινήθηκαν στον ΟΤΕ που έχει συμπεριφορά leader κλείνοντας στα 13,70 ευρώ αμετάβλητος, ενώ το οκτάμηνο είχε απώλειες μόλις 3,93%. Στον Large Cap θετικά ξεχώρισαν οι Σαράντης (+3,07%), ΔΕΗ, Τιτάν και Aegean Airlines, ενώ πτώση 3,35% είχε η Εθνική, -2,09% η Jumbo, -1,87% η Πειραιώς και 1,69% η ΕΥΔΑΠ.

Στον Mid Cap η εικόνα ήταν καλύτερη, καθώς κέρδη άνω του 2% είχαν οι Intracom Holdings, Ευρωπαϊκή Πίστη, Quest Συμμετοχών, Έλτον, Ολυμπιακή Τεχνική και AVAX. Στο σύνολο της αγοράς, 58 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 37 που υποχώρησαν.

Και όλα αυτά, την ώρα που στις διεθνείς αγορές όλο το τελευταίο διάστημα γίνεται… πάρτι, εν μέσω πολλαπλών ρεκόρ αλλά και ακραίων υπερβολών, σε μια συγκυρία που τα χρηματιστήρια δείχνουν ότι έχουν αποκοπεί από την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

Την Παρασκευή θυμίζουμε πως ο Dow Jones «έσβησε» εντελώς τις απώλειες που επέφερε η κρίσης της πανδημίας γυρνώντας θετικά το 2020, μολονότι βεβαίως απέχει περί το 3% από το ιστορικό υψηλό της 12ης Φεβρουαρίου. Οι S&P 500 και Nasdaq είναι σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ και οι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν σχεδόν εξαλείψει εντελώς τις απώλειες από το σοκ του Covid-19.