Κάτι τρέχει με τη θετική αυτονόμηση του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα

Κάτι τρέχει με τη θετική αυτονόμηση του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα

Με συνοδοιπόρο το αρνητικό κλίμα οι διεθνείς αγορές διόρθωσαν χθες, καθώς το σύνηθες πλέγμα ανησυχιών του τελευταία μήνα συνεχίζει απτόητο.

Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης του Φυσικού Αερίου κινείται στην περιοχή των 5,80 υψηλότερα των αρχών του Νοεμβρίου του 2008, επίπεδο που αν διασπαστεί επιβεβαιωμένα θα εντείνει την κίνηση προς τα 7,5, προκαλώντας περαιτέρω αναταράξεις στην αύξηση του ενεργειακού κόστους. Οι πιέσεις συνεχίζονται και στην αγορά ομολόγων λόγω της αναμονής της απόσυρσης της στήριξης των Κεντρικών Τραπεζών και προέκυψε ταυτόχρονα η αναστολή της Κινεζικής εταιρείας διαχείρισης Ακινήτων Evergrande  φαίνεται να συμφώνησε με την ομοειδή Hopson Development με τίμημα ανώτερο των 5 δισ $. 

Η ελληνική αγορά σε αυτό το πλαίσιο, κράτησε δυνάμεις και έκλεισε οριακά θετική (+0,09%), αλλά πάντως με χαμηλό τζίρο της τάξης των 42 εκατ. ευρώ,  συμπεριλαμβανομένων των προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο Οκτώβριος ήδη από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, θεωρείται από τους επενδυτές μήνας με πρωταγωνιστή των εξελίξεων την ΑΜΚ της ΔΕΗ, αλλά στη διάρκεια της τελευταίας διορθωτικής κίνησης άρχισε να διαφαίνεται μια σχετική θετική «αυτονόμηση» του τραπεζικού κλάδου, που μας είχε συνηθίσει σε βουτιές πανικού με κάθε υπόνοια διορθωτικής κίνησης.

Στο συγκριτικό γράφημα που παραθέτουμε επισημαίνεται η συνεχής υστέρηση κατά τη διάρκεια της χρονιάς του τραπεζικού δείκτη από τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE, η οποία όπως φαίνεται τείνει να εξαλειφθεί το τελευταίο διάστημα. Είναι επίσης ενδιαφέρον το γεγονός  να συνυπολογίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς δυο μεγάλες Αυξήσεις κεφαλαίου των Αlpha και Πειραιώς.

Συγκριτικό γράφημα FTSE - ΓΔ - ΔΤΡ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΗΜΑ   

Το μπαράζ αναβαθμίσεων των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας εκ μέρους πολλών Οίκων που αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους από το 4,5%-5% στο 8% κατά μέσο όρο θέτει τα θεμέλια σε συνδυασμό με την έλευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την επιτυχημένη προσπάθεια κάλυψης του μεγάλου επενδυτικού κενού που άφησε η τελευταία δεκαετία. Οι  επιχορηγήσεις και τα δάνεια που προβλέπονται είτε για τη χρηματοδότηση μεγάλων δημόσιων έργων σε διάφορους τομείς, είτε για τις συμπράξεις που αφορούν ιδιωτικά κεφάλαια με τραπεζικά δάνεια, θα περάσουν από τον τραπεζικό τομέα προκειμένου να πυροδοτήσουν το restart  των μεγάλων επενδυτικών πλάνων της επόμενης πενταετίας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το σημαντικότερο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 46 δισ. ευρώ τα δυο τελευταία χρόνια κυρίως μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» και περίπου κατά 78 δισ. από τα υψηλά του Μαρτίου του 2016. Στο ίδιο προσχέδιο επισημαίνεται ότι το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αποτελεί πρωτεύοντα παράγοντα για την ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2022  με τις πραγματοποιούμενες δαπάνες από τον προϋπολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επιτυγχάνοντας εφεξής ένα επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη και τη χορήγηση δανείων, άνω των 5 δισ. ευρώ ανά έτος ως το τέλος της περιόδου υλοποίησης. 

Γράφημα κόκκινων δανείων

Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε  πως «έχει καταγραφεί σημαντική μείωση στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιβεβαιώνοντας την πολύ καλή πορεία των ελληνικών τραπεζών στο θέμα αυτό».

Υπενθυμίζουμε  επίσης την προ δεκαπέντε ημερών αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών κατά δύο βαθμίδες από τον Οίκο Moody’s που έδωσε σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στις τράπεζες, μετά και τη μεγάλη πρόοδο που έχουν σημειώσει στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους, υπονοώντας ταυτόχρονα και περαιτέρω αναβάθμιση. Η αξιολόγηση αντανακλά τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και της φερεγγυότητάς τους καθώς και τις καλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Το μόνο αρνητικό σημείο εξακολουθεί να είναι το ύψος της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) που περιορίζει την ποιότητα των κεφαλαίων της.

Τέλος, διόλου ευκαταφρόνητη, η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα και  τον Αύγουστο, που διαμορφώθηκαν στα 173,1 δισ.  ευρώ ενισχυμένες κατά 1,5 δισ. ευρώ ή 0,9% σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2021 και κατά 21,3 δισ. ευρώ ή 14,0% σε σχέση με τον Αύγουστο 2020. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, η συνολική αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται σε 30,0 δισ. ευρώ ή ποσοστό 21,0%. Το εν λόγω ποσό κατανέμεται σχεδόν ισομερώς στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αναλυτικά, οι καταθέσεις των νοικοκυριών ενισχύθηκαν κατά 14,8 δισ. ευρώ ή 12,7% και των επιχειρήσεων κατά 15,2 δισ. ευρώ ή 57,5%.  Είναι κατανοητό ότι τα κεφάλαια αυτά πέραν της ενδεχόμενης χρηματοδότησης των δαπανών των νοικοκυριών, θα αποτελέσουν και πηγή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων οδηγώντας τις τράπεζες προς την επιστροφή στη λεγόμενη ομαλότητα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.